Vědce nadchl objev dinosaura. Kostra je skoro úplná

gaz
16. 10. 2007 15:14
Jeden z největších dinosaurů měřil až 34 metrů
Vědci v brazilském Riu představují Futalognkosaura, jednoho z největších dinosaurů na světě
Vědci v brazilském Riu představují Futalognkosaura, jednoho z největších dinosaurů na světě | Foto: Reuters

Rio de Janeiro - Argentinští a brazilští vědci představili v Rio de Janeiru nového gigantického dinosaura, který byl dlouhý mezi 32 a 34 metry. Informuje o tom argentinský deník La Nación.

Dinosaurus byl nazván Futalognkosaurus dukei.

Futalognkosaurus znamená v domorodém jazyku mapuche "velký král plazů", druhové jméno dukei bylo připojeno na počest americké společnosti Duke Energy Corp, která velkou část výzkumu v argentinské Patagonii financovala. 

Nově objevený druh patří mezi největší známé dinosaury na světě. V Patagonii žili i další dva kandidáti na trůn největšího dinosaura - puertasaurus a argentinosaurus.

Na titul "největší" aspirují i wyomingský supersaurus a indický bruhathkayosaurus.

Určit, komu patří absolutní prvenství, je ale těžké, ne-li nemožné. Většinou totiž existuje jen několik málo kostí jednotlivých druhů, na základě kterých je možno velikost dinosaura odhadnout, nikoli přesně určit.

Kostra je téměř úplná

I zde je však futalognkosaurus výjimkou. Jeho kostra je totiž neobvykle kompletní. Podle Juana Porfiriho se podařilo nalézt 70 procent kosterních pozůstatků, obvykle to přitom u dinosaurů bývá deset procent.

Mezi rodem titanosaurů, jehož zástupci vypadali podobně jako známější brontosauři, jde o vůbec nejlépe zachovanou kostru, jaká kdy byla nalezena.

Paleontologové jsou nadšeni i z jiných objevů z místa nálezu.

Místo nálezu Futalognkosaura, jednoho z největších dinosaurů všech dob
Místo nálezu Futalognkosaura, jednoho z největších dinosaurů všech dob | Foto: Reuters

"Poblíž jsme objevili i množství fosilií ryb a listů, stejně jako jiných dinosaurů. Je to opravdu fantastické. Nalézt dohromady listy a dinosaury je velmi neobvyklé, jsme opravdu nadšení," prohlásil výzkumník Alexandre Kellner z Národního muzea v Rio de Janeiru.

Obrovský mrtvý dinosaur totiž uvízl v řece a sloužil jako bariéra, na které se zachytávaly i organické zbytky jiných tvorů.

Futalognkosaurus žil v Patagonii v druhohorní křídě, přibližně před 88 miliony lety. Práce na místě nálezu začaly už roku 2000. Jde o step, kde není téměř žádná vegetace.

 

Právě se děje

Další zprávy