Bolívie přestane trénovat své vojáky v USA

Roman Gazdík
13. 10. 2007 11:30
Další země dává ruce pryč od školy s pochybnou pověstí
Evo Morales
Evo Morales | Foto: Reuters

La Paz - Bolívijský prezident Evo Morales oznámil, že jeho země už nebude nadále trénovat své vojáky v nechvalně známé americké vojenské škole. Informoval o tom server Democracynow.org.

Western Hemisphere Institute for Security Cooperation, známější pod svým dřívějším názvem School of Americas, tak opustila už pátá latinskoamerická země. Důstojníky do školy nechtějí posílat také vlády Argentiny, Uruguaye a Venezuely. Policejní složky zde letos přestala trénovat i Kostarika.

 "Budeme postupně stahovat všechny bolivijské důstojníky, kteří School of Americas navštěvují," cituje Moralese organizace School of Americas Watch (SOAW), která už od roku 1990 usiluje o uzavření školy. Nelíbí se mu, že škola "učí důstojníky s vysokými hodnostmi bojovat proti vlastním spoluobčanům a identifikovat sociální hnutí jako své nepřátele."

Právě důsledkem kampaně SOAW, jejichž demonstrací se pravidelně účastní na 20 000 lidí, bylo roku 2001 i přejmenování školy, která se tímto způsobem snažila zbavit své dřívější pověsti.

Bolívijský prezident rovněž oznámil, že si nepřeje, aby američtí vojáci v budoucnu na území jeho země prováděli protidrogové operace.

Impresivní portfolio

Na School of Americas studovaly v posledních padesáti letech desítky tisíc bolívijských důstojníků. Jejím nejznámějším bolívijským absolventem je kokainový diktátor Hugo Banzer Suárez, který v zemi vládl v letech 1971 až 1978 (později byl ještě v letech 1997 až 2001 řádně zvoleným prezidentem).

Současný znak školy
Současný znak školy | Foto: wikipedia

Mezi jinými absolventy školy jsou i někteří z nejbrutálnějších latinskoamerických tyranů: vedoucí argentinské junty Leopoldo Galtieri a Roberto Eduardo Viola, salvadorský Roberto D´Aubuisson či guatemalský José Efraín Ríos Montt.

Chodil sem i momentálně zřejmě nejznámější latinskoamerický terorista Luis Posada Carriles nebo panamský diktátor Manuel Norriega, který dnes sedí ve vězení na Floridě kvůli obchodování s kokainem a hrozí mu vydání do Francie, kde je zase stíhán za praní špinavých peněz.

Odtajněné manuály

Některé manuály používané ve škole byly v letech 1996 a 1997 odtajněny. Obsahují instrukce, které povolují mučení, únosy příbuzných vězně, uvěznění bez obvinění či odměny za hlavu zabitého nepřítele.

Demokrat Joseph Patrick Kennedy, syn bývalého ministra spravedlnosti a zastřeleného prezidentského kandidáta Roberta Kennedyho, školní vyučovací techniky ostře odsoudil.

"Tyto manuály vyučovaly taktikám, které jsou přímými potomky ruských gulagů a nemají žádné místo v civilizované společnosti, " prohlásil Kennedy, který se také vyslovil pro uzavření školy. 

Že byly tyto manuály "chybné", přiznal i Pentagon.

Zdroje: Democracynow, SOAW, tisková zpráva Josepha Patricka Kennedyho, Wikipedia.

 

Právě se děje

Další zprávy