Kouřit nebudete ani doma! To už je moc, říká Amerika

lem
12. 10. 2007 10:00
V kalifornském Belmontu zakázali kouřit lidem v bytech
Kuřákem v USA? Jen to ne...
Kuřákem v USA? Jen to ne... | Foto: Reuters

San Jose - Cigaretu v ruce chápe stále více Američanů jako stigma. Kouření je něco, co byste měli dělat doma. Tajně!

V Kalifornii, která se pyšní nejpřísnějšími protikuřáckými zákony, platí zákaz v restauracích, barech, na hřištích, některá města dokonce vyhlásila zákaz kouření na plážích.

V Los Angeles, Sacramentu nebo Oaklandu si nezapálíte v blízkosti knihoven či na chodnících, píší americké deníky.

Radikální kroky pokračují

Kalifornský Belmont zašel ještě o krok dál. Podle některých až za hranici únosnosti. Nezapálíte si tam ani ve vlastním bytě. Tento týden to odsouhlasili místní radní. A pokud budete přichycen doma s cigaretou v ruce, zaplatíte pokutu tisíc dolarů.

Novinář a autor knih o kouření Jacob Sullum považuje "zákaz kouření doma za příliš radikální krok," píše deník Silicon Valley's Metro.

Těch ale není v Kalifornii nikdy dost. Aktivisté ze San Jose chtějí po dvou letech snah prosadit absolutní zákaz kouření v parcích.

Starosta Pete Constant, sám nekuřák, ale ví, že omezit kouření v parcích bude nadlidský úkol. A navíc zbytečný. "Umožníme kuřákům vůbec někde kouřit? Myslím, že uprostřed parku nikomu neubližují," ptá se Constant.

S tím však nesouhlasí prezidentka antitabákové ligy Margo Sidenerová. "Čím víc toho o pasivním kouření vím, tím nebezpečnější mi přijde," říká a doufá, že s návrhem na radnici tentokrát uspěje.

Kouřením týráte děti!

Co však přijde na řadu po parcích? ptají se kuřáci a pomalu se připravují na dobu, kdy za trestný čin a týrání bude považováno kouření v blízkosti dítěte. Zákon trestající kouření v automobilech, pokud je uvnitř dítěm čeká na schválení. Ve státě Arkansas dokonce platí.

Ve Spojených státech se tak život lidí závislých na nikotinu stává stále těžším. Optimisté doufají, že zákazy přimějí lidi s kouřením přestat, nebo alespoň kouření omezit.

"Pokud v budoucnosti zůstane jedinou možností tajné kouření doma, těžko vykouříte denně celou krabičku," doufá Jacob Sullum.

 

Právě se děje

Další zprávy