Svět varuje barmskou juntu: Už ani kapku krve

pav, Reuters
26. 9. 2007 21:50
Situací v Barmě se zabývá Rada bezpečnosti OSN
Barmští vojáci mají pohotovost
Barmští vojáci mají pohotovost | Foto: Reuters

New York - Rada bezpečnosti OSN se dnes začala zabývat situací v Barmě poté, co řada světových představitelů vyjádřila znepokojení nad posledním vývojem v této zemi.

V bývalém hlavním městě Barmy Rangúnu dnes při zásahu bezpečnostních sil proti demonstrantům přišli o život nejméně tři lidé včetně dvou buddhistických mnichů.

ČTĚTE VÍCE: Policie v Barmě střílí: nejméně tři mrtví lidé

S aktuální situací v zemi má 15 členů Rady bezpečnosti obeznámit zvláštní zmocněnec OSN pro Myanmar (od roku 1989 nový oficiální název země, který ale prodemokratická opozice neuznává, neboť o změně jména neproběhlo žádné referendum) Ibrahim Gambari.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun oznámil, že jej chce v nejbližších dnech do Barmy vyslat.

USA a EU navrhují sankce

Hlavní sídlo OSN v New Yorku
Hlavní sídlo OSN v New Yorku | Foto: Petr Pošvic

Spojené státy a Evropská unie už Radu požádaly, aby zvážila schválení mezinárodních sankcí vůči barmské juntě a odsoudila použití násilí proti neozbrojeným demonstrantům, do jejichž čela se minulý týden postavili představitelé uctívané mnišské obce.

"Odsuzujeme veškeré násilí proti pokojným demonstrantům a připomínáme představitelům země, že za své činy nesou osobní zodpovědnost," uvádí se ve společném prohlášení USA a EU přijatém na závěr ministerské schůzky na okraj probíhajícího Valného shromáždění v New Yorku.

"Vyzýváme úřady (v Barmě), aby přestaly s násilím a zahájili dialog s vůdci prodemokratické opozice včetně Aun Schan Su Ťij a zástupců etnických menšin," píše se dále v prohlášení.

Přesvědčit Čínu

Když v lednu Rada bezpečnosti hlasovala o návrhu rezoluce, který barmskou juntu vyzýval k témuž, byl návrh přehlasován společným vetem Číny a Ruska. Americká diplomacie se nyní ze všech sil snaží podobné situaci předejít.

"Chceme, aby (Číňané) využili jakoukoli formou svého vlivu a přiměli (barmský) režim ke změně postoje," prohlásil ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey. Čína dlouhodobě platí za nejbližšího spojence barmského režimu.

Náměstek americké ministryně zahraničí Chris Hill, který je právě na návštěvě Pekingu, chce v rozhovorech se svými čínskými kolegy téma nejnovějších událostí v Barmě nastolit, i když do Číny původně přijel kvůli diskusi o severokorejském jadernému programu.

ČTĚTE VÍCE: Jak na Barmu? Raději bičem než cukrem

Svou trochou se ke zklidnění situace v Barmě snaží přispět i sousední Thajsko. Tamní premiér, bývalý generál Surayud Chulanont, dnes v New Yorku potvrdil, že je s představiteli junty v kontaktu.

"Dělám, co můžu, abych Barmánce odradil od použití tvrdých prostředků," řekl Surayud novinářům.

"Jako buddhista a voják mohu říct, že použít proti mnichům násilí nebude pro barmskou vládu lehké. Příčí se to buddhistickým zvyklostem."

 

Právě se děje

Další zprávy