První setkání Ahmadínežáda v USA: konflikt s rektorem

Red Zah
24. 9. 2007 21:19
Prezident má vízum na pár kilometrů Uvnitř: VIDEO
Protesty proti návštěvě íránského prezidenta v New Yorku
Protesty proti návštěvě íránského prezidenta v New Yorku | Foto: Reuters

Teherán - Největší pozornost ze všech politiků, kteří se sjeli do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN, ve městě poutá íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Vízum ho opravňuje pohybovat se pouze v okruhu zhruba pětadvaceti kilometrů od budovy OSN, takže nesmí opustit New York.

V sídle OSN vystoupí v úterý, ale už v pondělí diskutoval se studenty Kolumbijské unvierzity, která ho pozvala na přednášku. Tam řekl, že jeho Írán neuznává Izrael, protože je založený na rasismu a okupaci. Rektor univerzity Lee Bollinger ho přivítal slovy, že jeho výroky popírající holokaust jsou "jednoduše směšné" a íránského prezidenta nazval malým diktátorem. 

Návštěva Ahmadínežáda vyvolala řadu protestů a odsouzení. V době Ahmadínežádova projevu se před budovou univerzity protestovalo, odhady hovoří o tisících lidech.

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney řekl, že Ahmadínežád by měl být v USA spíše zatčen a ne řečnit na univerzitě.

Některé americké deníky označují Ahmadínežáda palcovými titulky na úvodních stranách jako "šílence" či "stvůru."

Prezident univerzity Lee Bollinger uvedl, že Ahmadínežád slíbil odpovídat na otázky, což byla ze strany hostitelů podmínka. Pozvání íránského prezidenta hájil poukazem na svobodu slova a potřebu střetů různých názorů.

Postup univerzity se nelíbí některým židovským a proizraelským organizacím, které prostest zorganizovaly. Podle nich svoboda slova nemůže být argumentem pro pozvání člověka, kteří stojí v čele represivního režimu, popírá holokaust a vyzývá k vymazání Izraele z mapy.

Mezitím Teherán poprvé přiznal, že přes satelit monitoruje pohyb amerických vojsk v sousedním Iráku a chystá se na ně zaútočit, pokud by předtím USA Írán napadly.

Mahmúd Ahmadínežád
Mahmúd Ahmadínežád | Foto: Reuters

"Američtí vojáci budou v dosahu našich raket," řekl novinářům Jahjá Rahím Safáví, poradce duchovního vůdce země ajatolláha Chameneího.

Uvedl dále, že vzhledem k problémům, které má armáda USA v Iráku, Teherán příliš nepočítá s americkým útokem.

Ahmadínežád včera v rozhovoru pro americkou televizi CBS uvedl, že Írán nechce válčit s Američany a že se k žádné válce neschyluje.

USA i země EU ale Írán podezírají, že jeho jaderný program je zaměřen na sestrojení atomové bomby. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy