Do Iráku jsme šli kvůli ropě, napsal Greenspan

man
15. 9. 2007 9:45
Uznávaný finančník haní Bushe a chválí Clintona
Alan Greenspans manželkou Andreou.
Alan Greenspans manželkou Andreou. | Foto: Reuters

Washington - Bývalý předseda Federálního rezervního systému Alan Greenspan, který strávil ve funkci osmnáct let, vydává v pondělí v USA dlouho očekávanou knihu pamětí.

Kniha nazvaná The Age of Turbulence: Adventures in a New World má 531 stran a v předstihu z ní cituje ve svém sobotním vydání list Washington Post.

Osmdesátiletý uznávaný finančník, označovaný za "nejvlivnějšího bankéře světa," v knize chválí bývalého prezidenta Billa Clintona. Naopak na adresu současného prezidenta George Bushe nešetří kritikou a tvrdí, že důvodem invaze do Iráku byla ropa.

Podle něj Bush po dobu své vlády připustil příliš velké utrácení a výdaje na federální úrovni. A opustil zásady konzervativní fiskální politiky.

"Bush to nebyl schopen a ochoten zastavit. Jeho nekonfrontační postoj k této věci považuji za velkou chybu," píše v knize Greenspan.

Deficit hraje roli

Kritizuje i viceprezidenta Dicka Cheneyho. Svého přítele a bývalého kolegu z republikánské administrativy Geralda Forda, která byla u moci  v polovině sedmdesátých let.

Cheney se nechal slyšet, že deficit nehraje žádnou roli, že není důležitý. K tomu Greenspan poznamenává, že podle něj deficit hraje roli a vládní výdaje, které se vymknou kontrole, vedou k vysoké inflaci a devastaci ekonomiky.

"Když Bush a Cheney vyhráli v roce 2000 volby, říkal jsem si, že to je velká příležitost pro efektivní vládu a fungování volného trhu. Bohužel se moji staří přátelé vydali jiným směrem," uvádí ekonom, který vedení Federálního rezervního fondu opustil 31.ledna loňského roku.

Finančník napsal, že republikáni si vloni plně zasloužili porážku v kongresových volbách.

Chvála Clintona

Válka v Iráku podle něj vypukla hlavně kvůli ropě. "Každý to ví, ale nepovažuje se za  politicky vhodné o tom nahlas hovořit. Je mi z toho smutno."

Greenspan naopak chválil předchozího prezidenta Billa Clintona. Jeho ekonomický program z roku 1993 prý byl "politicky odvážným činem."

Pochybnosti o Číně

V kapitole věnující se zahraničí Greenspan  pochybuje o tom, že Číně vydrží silný hospodářský růst.

"Po určitý čas ještě bude prosperovat, ale bez demokratických mechanismů nevěřím v dlouhodobou perpektivu a dlouhotrvající úspěch takového režimu," tvrdí Greenspan.

Ve své funkci, do níž ho jmenoval v roce 1987 prezident Ronald Reagan, proslul Greenspan především odmítavým postojem k protekcionismu v obchodní politice.

Jako ekonomického poradce si ho vybral krátce před svou rezignací prezident Richard Nixon.

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy