Bin Ládin Američanům: Staňte se muslimy

Lenka Málková
8. 9. 2007 16:04
U příležitosti výročí 11.září zveřejnil poselství

Washington - Nejznámější terorista světa Usáma bin Ládin vyslal u příležitosti šestého výročí útoku na Světové obchodní centrum americkému národu jasnou zprávu: Nebezpečí pro Západ nepominulo!

Zdá se, že půlhodinová nahrávka, jejíž kopii v pátek obdržela americká vláda a kterou následně odvysílala arabská televize Al-Džazíra, byla pořízena teprve nedávno. Bin Ládin v ní totiž hovoří o vítězství amerických demokratů ve volbách do Kongresu a o francouzském prezidentovi Nicolasu Sarkozym, který byl do své funkce zvolen v květnu.

BBC s odvoláním na nejmenované americké experty uvedla, že na záznamu skutečně hovoří vůdce Al-Káidy.

Prezident George Bush v reakci na zveřejnění nahrávky uvedl, že jde o připomínku toho, v jak nebezpečném světě žijeme.

Jde o první videonahrávku s bin Ládinem po třech letech. Otevřené výhrůžky USA však záznam neobsahuje.

Bin Ládin na něm sedí u stolu, oblečený do bílé róby. Jeho vousy jsou kratší a tmavší než na poslední nahrávce z roku 2004.

Chcete vyhrát v Iráku, přijměte islám

"Ačkoli je Amerika nejsilnější hospodářskou velmocí a má největší a nejmodernější vojenský arzenál, ačkoli utrácí za válku (v Iráku) více než celý svět utrácí za své armády a ačkoli je hlavním státem ovlivňujícím světovou politiku, jako by měla monopol na nespravedlivé právo veta... dokázalo 19 mladíků... změnit směr ručičky jejího kompasu," prohlásil bin Ládin na nahrávce.

"Téma mudžáhidů (svatých bojovníků) se stalo neoddělitelnou součástí projevů vašeho vůdce (prezidenta George Bushe)... Od 11. (září) ovlivňují mudžáhidé velkou část politiky," dodal nejhledanější terorista světa.

Američanům rovněž radí, že pokud chtějí vyhrát válku v Iráku, měli by přijmout islám.

Do tří dnů se objeví poselství

Informace o brzkém zveřejnění videonahrávky se objevily před třemi dny na islamistických webových stránkách. "S Boží pomocí se brzy objeví další poselství šejcha Usámy bin Ládina," stojí v prohlášení.

SPECIÁL: Jak Al-Káida udeřila 11. září na USA

Naposledy se videonahrávka s nejznámějším teroristou světa Usámou bin Ládinem objevila před třemi lety. Audio pak před více než rokem.

Šéf Al-Káidy je na videu, které zahajuje "chválou Alláhovi a jeho právu odplaty", vidět, jak sedí za stolem oblečený v oděvu bílé a krémové barvy s bílou pokrývkou hlavy. Je unavený a pobledlý a má kratší bradku než při svém posledním vystoupení v roce 2004. Vousy si zřejmě také nechal obarvit na černo.

Nebezpečí údajně nehrozí

Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost je přesvědčeno, že žádné přímé nebezpečí pro Spojené státy momentálně neexistuje.

Ze strany Ládina jde však o důležitý krok. Za prvé ukazuje, že jen živý a zdravý. Za druhé své příznivce tím určitě povzbudí k dalším teroristickým činům.

"Šest let po 9. září ukazují události v Německu a Dánsku, že boj proti Al-Kájdě v Afghánistánu, Iráku a jihovýchodní Asii není zbytečný. Čelíme hrozbě radikálních extrémistů a nesmíme v protiteroristickém tažení ustat," prohlásil mluvčí Rady národní bezpečnosti Gordon Johndroe.

Naposledy se vůdce Al-Kájdy objevil na audionahrávce před rokem, na videu dokonce v říjnu 2004. Kvůli dlouhodobému mlčení se dokonce objevily spekulace, že bin Ládin je nemocen, nebo dokonce mrtev.

TIP: Šéf Talibanu: Bin Ládin? I pro mě zmizel nebo Saúdové tvrdí, že Usáma zemřel

    Nyní je jasné, že tomu tak není. Skrývá se tedy nejhledanější muž světa v Pákistánu, u hranic s Afghánistánem, nebo na jiném zpravodajským agenturám neznámém místě?

     

    Právě se děje

    Další zprávy