Al-Káida plánuje akci v USA, míní tamní představitelé

čtk
18. 7. 2007 21:05
Podezření hlásí zpravodajské služby

Washington - Bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta George Bushe dnes řekla, že Al-Káida podle názoru amerických představitelů plánuje v USA okázalou akci s obrovským množstvím obětí. Podle ní však toho není schopna. "Pracujeme každý den na tom, aby se to nestalo," řekla Frances Townsendová v televizi CBS.

Townsendová vystoupila den poté, co americké zpravodajské služby zveřejnily hlavní body své širší utajované zprávy o Al-Káidě. Podle nich tato mezinárodní teroristická síť obnovila na základnách v Pákistánu svou útočnou kapacitu proti Spojeným státům.

 USA tak podle této zprávy budou v příštích třech letech čelit vytrvalé a rozvíjející se teroristické hrozbě. Sílí prý zejména úsilí Al-Káidy umístit v zemi strůjce možných budoucích útoků a rozvinout další s tím spojené aktivity.

"Otázka je, zda mají kapacitu na něco takového (velký útok). My si myslíme, že ne," řekla Townsendová. Hovořila rovněž o americké spolupráci s pákistánským prezidentem Parvízem Mušarafem v boji proti terorismu. Obě země se podle ní problémem společně nadále zabývají.

"Není pochyb o tom, že existuje velmi odhodlaný nepřítel, který se chce vrátit a uškodit nám," řekla poradkyně. Američané by podle ní měli pochopit, že Al-Káida je odhodlaný nepřítel a "že my musíme být stejně odhodlaní v jeho pronásledování".

 

Právě se děje

Další zprávy