Bush vrací peníze od obviněného lobbisty

Red Zah, Reuters
4. 1. 2006 16:20
Washington - Korupční aféra lobbisty Jacka Abramoffa zasáhla i Bílý dům. Peníze, které poskytl na Bushovu volební kampaň, teď půjdou na charitativní účely.
Jack Abramoff čelí obvinění z podvodu i u soudu v Miami na Floridě
Jack Abramoff čelí obvinění z podvodu i u soudu v Miami na Floridě | Foto: Aktuálně.cz

Jack Abramoff přiznal svou vinu v rozsáhlém korupčním případu. Ohrozil tak některé kongresmany, se kterými se stýkal, především bývalého šéfa republikánských poslanců Toma DeLaye.

Přečtěte si, k čemu se Abramoff přiznal a proč se někteří poslanci bojí.

Lobby je součást americké politiky, teď ale jeden z nevlivnějších amerických lobbistů čelí obžalobě ze spiknutí, daňových úniků a poštovního podvodu. Před soudem se k činům přiznal a zavázal se spolupracovat s vyšetřovateli.

Bush se vzdá peněz, které  mu dal na kampaň obviněný Abramoff, a dá je neziskové organizaci
Bush se vzdá peněz, které mu dal na kampaň obviněný Abramoff, a dá je neziskové organizaci | Foto: Reuters

Bílý dům se od Abramoffa distancoval

Příspěvků na volební kampaň od Abramoffa v celkové výši 200 tisíc dolarů se už vzdali někteří kongresmani, aby se od něj distancovali. Stejně se teď zachoval i prezident George Bush.

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan dnes podle agentury Reuters oznámil, že zatím nespecifikovaná částka, kterou přispěl Abramoff na Bushovu poslední prezidentskou kampaň, bude věnována neziskové organizaci American Heart Association. McClellan zároveň sdělil, že Bush se s Abramoffem nezná.

Díky přiznání kratší žalář

Tím, že se Abramoff rozhodl spolupracovat s vyšetřovateli, by si mohl zkrátit pobyt ve vězení. Dosud mu hrozilo až 30 let, ale díky dohodě s obžalobou by mohl za mřížemi strávit jen kolem deseti let. Pokud bude plně spolupracovat, mohlo by to být i méně.

Společně s bývalým partnerem Michaelem Scalonem budou muset vrátit 25 milionů dolarů a Abramoff navíc 1,7 milionu bernímu úřadu za daňový únik.

 

Právě se děje

Další zprávy