Za podporu potratů exkomunikace, varuje papež

Red Zah, ČTK, AP
10. 5. 2007 11:56
Benedikt XVI. zahájil návštěvu Latinské Ameriky zostra

Sao Paulo - Katoličtí politici, kteří podpořili zákony umožňující potraty, by měli být považováni za exkomunikované z církve, prohlásil papež Benedikt XVI.

Nejvyšší představitel více než miliardové komunity věřících to podle agentury AP uvedl během svého středečního letu do Brazílie, kam zavítal na několikadenní návštěvu.

Potraty jsou proti zákonu

Papež uspořádal na palubě letounu společnosti Alitalia první regulérní tiskovou konferenci od svého zvolení před dvěma lety. Přítomno bylo 70 novinářů a papežův rozvážný tichý tón neumožnil za 25 minut zdopovědět více než 11 otázek.

Jedna z nich se ale postarala o to, že ještě než papež sestoupil v Sao Paulu zpět na pevnou půdu, měl svět - a to nejen ten katolický - o čem mluvit. "Souhlasíte s exkomunikací politiků z Mexico City, kteří podpořili zákon umožňující potraty?" zeptal se papeže jeden z reportérů.

"Ano," odvětil Benedikt. "Exkomunikace není něco svévolného. Je to součást kanonického práva. Je založená jednoduše na principu, že zabití nevinného lidského dítěte je neslučitelné s přijetím svátosti oltářní, což je přijetím těla Kristova," dodal a vyvolal tím vlnu nevole mezi samotnými věřícími.

Podle agentury Reuters je to poprvé, co se papež takto jednoznačně vyslovil ke kontroverznímu tématu potratů.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi papežova slova Benedikta XVI. později zmírnil. "Vzhledem k tomu, že pro exkomunikaci se nevyslovili mexičtí biskupové, nezamýšlí papež něco takového učinit," řekl Lombardi.

Zabraňme sekularizaci

Právě snaha zabránit rozmáhajícím se trendům sekularizace latinskoamerické společnosti, k nimž patří nedávná legalizace potratů v hlavním městě Mexika, je neoficiálním cílem první papežovy cesty do Latinské Ameriky.

Oficiálním cílem je kanonizace prvního brazilského svatého a zahájení výroční konference latinskoamerických biskupů.

Před klášterem Sao Bento, kde papež stráví dvě noci během pobytu v největším brazilském městě Sao Paulo, se před jeho příjezdem shromáždily davy lidí. Několik hodin čekali v dešti a zimě. 

Vrcholem bude kanonizace Galvaa

V průběhu své návštěvy Brazílie bude papež v pátek sloužit na letištní ploše v Sao Paulu mši pod širým nebem, na níž se očekává přes milion věřících.

Antonio Galvao se stane prvním brazilským svatým.
Antonio Galvao se stane prvním brazilským svatým. | Foto: Catholic Forum

Tam by měl papež také kanonizovat františkánského mnicha z 18. století Antonia Galvaa, který se stane prvním v Brazílii narozeným světcem. V neděli se v Aparecidě poblíž Sao Paula uskuteční druhá mše, na kterou by podle očekávání mohlo přijít kolem 300 tisíc lidí.

V Aparecidě, kde se nachází největší brazilský chrám, také papež zahájí konferenci biskupů z latinskoamerického regionu, která se koná vždy jednou za deset let.

Papež se rovněž chystá zavítat do církví vedeného léčebného centra pro osoby závislé na drogách či na alkoholu. 

Osmdesátiletý Benedikt XVI., který do Brazílie zavítal v roce 1990 ještě jako kardinál Joseph Ratzinger, podniká vůbec první delší cestu ve funkci papeže.

 

Právě se děje

Další zprávy