Americké základny v Evropě možná nebudou. Kongres váhá

Red Zah, ft.com
3. 5. 2007 14:17
Zákonodárci seškrtali výdaje na protiraketovou obranu
Americký systém protiraketové obrany vyvolává kontroverze i v samotných Spojených státech
Americký systém protiraketové obrany vyvolává kontroverze i v samotných Spojených státech | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Washington Plány americké administrativy na rozmístění komponentů protiraketového štítu ve střední a východní Evropě utrpěly ve středu vážnou ránu. Podvýbor amerického Senátu pro strategické síly v návrhu rozpočtu pro tento kontroverzní projekt učinil zásadní škrty.

Jak ve svém dnešním vydání informuje list Financial Times, zákonodárci ve středu jednomyslně schválili omezení obranného rozpočtu na příští rok o částku 160 miliónů dolarů z celkového objemu 310 miliónů, která byla v předloze vyhrazena na stavbu raketové základny s deseti interceptory na území Polska.

V krátké době je to tak další konflikt mezi demokraty ovládaným Kongresem a Bílým domem, ve kterém úřaduje republikánský prezident George Bush. Obě strany se momentálně snaží najít kompromis ohledně dalšího financování operací v Iráku a Afghánistánu.

Liška: Zase nám lhali

Ondřej Liška má ve Straně zelených na starosti mimo jiné problematiku zvažované radarové základny
Ondřej Liška má ve Straně zelených na starosti mimo jiné problematiku zvažované radarové základny | Foto: Ludvík Hradilek

I když vyškrtnutou položku mohou ještě později při hlasování v plénu zákonodárci obou komor Kongresu vrátit do hry, pro Bushovu vládu je to nepříjemný signál. Tím spíše, že pro omezení výdajů tentokrát zvedli ruku i všichni republikánští členové dotyčného podvýboru.

"Ukázalo se, jasně, že projekt se netěší podpoře obou stran politického spektra Kongresu, jak české veřejnosti léta tvrdí řada našich politických představitelů. Naopak, ne nevýznamná část Kongresu k němu zůstává i po letech od jeho vzniku kritická," reagoval na výsledky hlasování český poslanec za Stranu zelených Ondřej Liška.

Jak dodal, v debatě na půdě amerického Senátu se rovněž potvrdilo, že projekt dosud nebyl dostatečně prokonzultován se spojenci v NATO, po čemž Zelení již delší dobu volají.

Pentagon: Nevzdáme to

Ruský prezident Vladimir Putin dal opakovaně najevo, že nové americké základny ve východní  Evropě vnímá jako přímé ohrožení Ruska
Ruský prezident Vladimir Putin dal opakovaně najevo, že nové americké základny ve východní Evropě vnímá jako přímé ohrožení Ruska | Foto: Reuters

Jak píše list Financial Times, pro prezidenta Bushe je celá věc o to nepříjemnější, že v minulých týdnech vyslal křižovat Evropu hned několik svých lidí s úkolem přesvědčit odpůrce protiraketové obrany, že projekt posílí kolektivní bezpečnost před hrozbami ze strany nevyzpytatelných států, jako je Írán.

Rusko se však i přes diplomatické snahy Washingtonu staví k projektu odmítavě a obviňuje Američany, že se snaží rozpoutat nové závody ve zbrojení.

Mluvčí americké Agentury pro raketovou obranu Richard Lehner odmítl výsledky hlasování a debatu v americkém Senátu komentovat, potvrdil ale, že se jeho úřad bude nadále snažit Kongres přesvědčit o potřebě umístit v Evropě základnu s protiraketovými střelami a radar, které by Američany i Evropany chránily před íránskými raketami dlouhého doletu.

 

Právě se děje

Další zprávy