Bush: Rok 2005 byl rokem prosperity

Red, ČTK
31. 12. 2005 16:47
Washington - Uplynulý rok 2005 byl pro Spojené státy rokem rostoucí prosperity, šíření svobody ve světě a posílení bezpečnosti doma. V dnešním rozhlasovém projevu to alespoň řekl americký prezident George Bush.

Americký prezident v pravidelném víkendovém rozhlasovém poselství pozitivně hodnotil politický vývoj v Iráku a Afghánistánu a americké občany ujistil, že tu bylo dosaženo pokroku. Podle něj v novém roce zbaví americká armáda irácká města teroristů a posílí tamní bezpečnostní síly, aby mohly převzít hlavní díl odpovědnosti za bezpečnost.

"Letos jsme byli v Iráku svědky, jak Iráčané vzdorují teroristům a sebevražedným atentátníkům a jak se účastní tří úspěšných voleb, v nichž si volili jedinou ústavní demokratickou vládu v arabském světě," uvedl Bush v proslovu ze svého ranče v texaském Crawfordu.

"Také jsme viděli, jak obyvatelé Afghánistánu volí demokratický parlament v zemi, jíž ještě před pár lety vládl fundamentalistické islámské hnutí Taliban," dodal Bush. Z vnitropolitických témat se Bush zaměřil na vyzdvižení hospodářské prosperity USA. "Inflace je nízká, produktivita vysoká a drobné podnikání vzkvétá," pochválil si situaci první muž Spojených států a zdůraznil, že rostou také reálné příjmy.

 

Právě se děje

Další zprávy