USA se vracejí k případu Lynchové alias Ramba v sukni

Martin Novák Martin Novák
25. 4. 2007 11:30
Pentagon udělal z ženy hrdinku. Proti její vůli
Jessica Lynchová už vojenskou uniformu dávno svlékla.
Jessica Lynchová už vojenskou uniformu dávno svlékla. | Foto: Reuters

Washington - Demokraté po svém vítězství v listopadových kongresových volbách prezidentu Georgi Bushovi pořadně zatápějí v souvislosti s Irákem.

Nechtějí poskytnout další peníze na pokračující válku a bombardují prezidenta nepříjemnými otázkami. Do tohoto trendu zapadá i včerejší slyšení ve Sněmovně reprezentantů.

Mělo název Zavádějící informace z bojiště. Předvolána je bývalá vojákyně nasazená v Iráku: Jessica Lynchová.

Vzpomínáte si? I média v České republice toho před čtyřmi lety byla plná, nešlo to přehlédnout nebo přeslechnout.

Třicet tisíc dopisů

Tato žena padla do iráckého zajetí v prvních dnech války v Násiríji na jihu Iráku. Prý se udatně bránila iráckým vojákům, pak byla znásilněna a mučena. Po deseti dnech ji z nepřátelského sevření v nemocnici vysvobodil americký záchranný tým.

Televizní záběry z osvobození Lynchové z irácké nemocnice.
Televizní záběry z osvobození Lynchové z irácké nemocnice. | Foto: Reuters

Lynchová se stala oslavovanou hrdinkou. Okamžitě o ní začala vznikat kniha a film, do jejího domova ve městě s poněkud ironickým názvem Palestine ve Virginii ji přišlo jen v prvních dnech války na třicet tisíc dopisů.

Pak ale někteří novináři začali tvrdit, že ne všechno se odehrálo tak, jak to americké ministerstvo obrany líčilo. Jako první přišel se zpochybněním list Washington Post, který obvinil Pentagon z propagandistického zneužití Lynchové.

Po svém uzdravení mnohé z toho, co bylo napsáno a řečeno, dementovala i samotná Lynchová. O vojákyni se žertem začalo mluvit jako o Rambovi v sukni.

V narážce na postavu svalnatého bojovníka, který ve filmu v podání Sylvestera Stallona udatně válčil proti mnohonásobné přesile nejprve ve Vietnamu a pak v Afghánistánu.

Pelosiová: Chceme znát pravdu

A demokraté nyní chtějí vyšetřit, kdo a proč mátl veřejnost zavádějícími informacemi.

"Jde nám o pravdu. Hledáme pravdu o tom, co se stalo. Bushovu administrativu činíme zodpovědnou za to, jak o tomto případu byla veřejnost informována," uvedla před slyšením předsedkyně Sněmovny reprezentantů a Bushova nemilosrdná kritička Nancy Pelosiová.

Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová je tvrdou kritičkou Bushe. Žádá ho, aby stanovil pevný termín pro odchod USA z Iráku.
Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová je tvrdou kritičkou Bushe. Žádá ho, aby stanovil pevný termín pro odchod USA z Iráku. | Foto: Reuters

Jessica Lynchová s výslechem souhlasila, přestože dnes už žije jiným životem. Vážná zranění nohy a ruky má vyléčená, z armády odešla a ráda by se stala vychovatelkou v mateřské škole. V lednu se jí narodila dcera.

Na otázku časopisu Time, zda ještě sleduje válku v Iráku, minulý měsíc odpověděla:

"Občas, když pouštím televizi, tak chvíli zpravodajství z Iráku sleduji. Ale ne moc dlouho a jen občas. Je těžké se o to úplně nezajímat, ale rozhodně nechci vysedávat před televizí a pořád na to koukat. Chci tuhle minulost už nechat za sebou."

Při včerejším slyšení byla k administrativě George Bushe kritická.

"Dodnes nechápu, proč říkali věci, které nebyly pravdivé. Proč se rozhodli lhát a udělat ze mne legendu."

V zajetí už po třech dnech války

Lynchová odjela do Iráku jako devatenáctiletá. Hned třetí den invaze v Iráku padla do zajetí, když její vozidlo u Násiríje na jihu Iráku ztratilo orientaci a zamířilo si to rovnou k iráckým pozicím.

Irácká palba připravila o život celkem 11 Američanů, přežilo jich šest. Ve vozidle, kde Lynchová seděla, přežila jako jediná.

Podle sdělení Pentagonu se bránila střelbou a vzdala se až po dlouhém boji a s četnými zraněnými, způsobenými nepřáteli.

Později ael přiznala, že jí selhala zbraň a tak si klekla na zem a modlila se, aby to vše už skončilo. A zranění - mezi nimi zlomeninu ruky a nohy - jí nezpůsobil nepřítel, ale nehoda jejího vozidla.

Iráčané pak údajně podle první verze Lynchovou mučili a znásilňovali. Přežila prý jen díky jednomu iráckému právníkovi, kterému se jí zželelo a informoval Američany, že jejich vojákyně se nachází v nemocni v Násiríji.

Pozdější lekařské vyšetření ale neprokázalo žádné mučení nebo znásilnění. Sama Lynchová uvedla, že nic takového se nestalo. Naopak jí prý pomáhla jedna z iráckých zdravotních sester.

Střílet prý nebylo na koho

Poslední část příběhu tvořil útok amerického záchranného komanda, které se podle první verze Pentagonu prostřílelo do nemocnice a Jessicu vysvobodilo.

Irácký nemocniční personál ale uvedl, že vojáci nemuseli použít zbraně, protože irácká armáda už den před tím nemocnici opustila a Američanku tam zanechala jejímu osudu. V budově tak nebyl jediný ozbrojený Iráčan.

Lynchová tvrdí, že sama ze sebe hrdinku nedělala a co se o ní psalo, nemohla ovlivnit. Svoji v lednu narozenou dceru pojmenovala Dakota Ann. Na památku své kolegyně Lori Ann Piestewové, která při střetu s iráckými vojáky v Násiríji zemřela.

 

Právě se děje

Další zprávy