Vrah z Virginie poslal do televize své video

Red Zah
19. 4. 2007 9:25
Před svou smrtí napsal televizní společnosti NBC
NBC odvysílala video, které jí vrah poslal.
NBC odvysílala video, které jí vrah poslal. | Foto: ČTK/AP

Blacksburg - Vrah z Virginského institutu a státní televizi stihl mezi prvním a druhým vražedným útokem vyřídit svou "korespondenci".

Útoky dělilo několik hodin a třiadvacetiletý student Čo Sung-hu, který má na svědomí 32 lidí a nakonec zabil i sám sebe, v té době zaslal americké televizní společnosti NBC texty, fotografie a videonahrávku.

Stanice NBC odvysílala úryvky z videonahrávky ve středu ve svých nočních zprávách. Na jednom ze záběrů student jihokorejského původu podle agentury AP říká:

 

"Zahnali jste mě do kouta a ponechali jste mi jedinou možnost. Měli jste stovky miliard šancí a způsobů jak zabránit dnešku. Rozhodnutí bylo na vás. A vy jste se rozhodli prolít mou krev. Teď musíte žít s tím, že na vašich rukách ulpěla krev, kterou nikdy nesmyjete."

Podle NBC obsahovala zásilka nesourodý a často nesouvislý video-manifest o 1800 slovech a 43 fotografií.

Na 11 z nich je zachycen sám střelec se zbraněmi v rukou mířícími na kameru, na sobě khaki vestu ve vojenském stylu, černé palčáky, černé triko, batoh a černou baseballovou čepici obrácenou dozadu. Na některých fotografiích se virginský střelec usmívá, na jiných se mračí nebo vzteká. 

Vaše mercedesy vám nestačili, vy spratci

"Vandalsky jste devastovali mé srdce, znásilnili mou duši a podpálili mé svědomí," cituje ze záznamu agentura AP.

"Mysleli jste, že dusíte život jednoho patetického mladíka. Díky vám, umírám jako Ježíš Kristus, pro inspiraci generací slabých a bezbranných lidí." "Vaše mercedesy vám nebyly dost, vy spratci," říká Čo Sung-hu.

Byl samotář, takže je těžké o něm nyní získat nějaké informace.
Byl samotář, takže je těžké o něm nyní získat nějaké informace. | Foto: Reuters
 

"Vaše zlaté náhrdelníky vám nebyly dost, vy snobové. Vaše svěřenecké fondy vám nestačily. Nestačily vám vodka a koňak. Všechno vaše hýření vám nestačilo na ukojení vašich požitkářských potřeb. Měli jste všechno," čte podle agentury AP očividně z psaného manifestu.

Zásilku televize NBC obdržela ve středu a předala ji úřadům.

Kdo útočil?

Včera se média i policisté snažili zjistit víc o pohnutkách Čo Sung-hua.

Už je zřejmé, že šlo o studenta anglického jazyka trpícího depresemi, který spolužáky i vyučující děsil svými hrami plnými násilí. O muže, který byl kvůli obtěžování několika žen vyšetřován na policii. Zapálil jednu ze školních učeben, mluvil o sebevraždě a pravděpodobně vyhrožoval bombovými útoky.

V minulosti byl léčen na psychiatrii a zajímala se o něj policie.

Signály tu byly, reakce nikoliv

Přes řadu signálů, které upozorňovaly na špatný psychický stav mladého Jihokorejce, vedení univerzity, spolužáci ani rodina nezasáhli.

Zbraně v Jižní Koreji
Autor fotografie: Reuters

Zbraně v Jižní Koreji

  • V Jižní Koreji není povoleno vlastnit zbraň. Žádný případ střelby ve školách tak není znám.
  • Tragédie se však odehrála v roce 2005 v armádě, kdy vhodil voják granát na osm spících vojáků, a poté začal střílet.
  • Nejvíce lidí zemřelo v roce 1982, kdy policejní důstojník po hádce s přítelkyní ukradl z policejního skladu zbraně a granáty, aby za osm hodin pozabíjel 55 osob a 35 zranil.
  • Zemřel hned následující den při explozi jednoho z granátů.

Čtěte více

V pondělí ráno tak vkročil Čo do jedné z učeben univerzity a začal bezhlavě střílet legálně drženou zbraní po svých spolužácích. Než obrátil zbraň sám proti sobě, zemřelo dvaatřicet osob.

Podle spolužáků a učitelů byl až nepřiměřeně uzavřeným člověkem, který se na univerzitě takřka nestýkal s okolím.

"Byl to samotář, takže je těžké o něm nyní získat nějaké informace," potvrdil viceprezident univerzity Larry Hincker.

Donutili jste mě k tomu

Ve svém pokoji na univerzitní koleji zanechal osmistránkový dopis na rozloučenou. Údajně v něm vysvětluje svůj čin a prohlašuje: "Donutili jste mě udělat to."

Čtěte podrobnosti o masakru: Donutili jste mě to udělat, napsal virginský vrah

Spílá zároveň "bohatým dětem", "zpustlému životu" a "nečestným šarlatánům". Nechybí ani zmínka o víře, která ho zklamala.

Spolužáky i profesory vyděsil svými hrami, které byly plné násilí. V jedné šlo o boj syna a jeho nevlastního otce, ve druhé přemýšlí student o zavraždění učitele, který ho sexuálně zneužíval.

"Bylo to něco jako noční můra," popsal spolužákova díla ve svém internetovém blogu student Ian McFarland.

"Ty hry byly skutečně zvrácené, na hrůzné násilí, které (v nich) působily zbraně, bych ani nedokázal pomyslet," uvedl.

"Před tím, než Čo ten den přišel do třídy, jsme my studenti mezi sebou mluvili s vážnými obavami o tom, zda by on mohl být školním střelcem," napsal McFarland.

Profesorka a vedoucí katedry anglistiky Carolyn Rudeová potvrdila, že jeho práce byly natolik znepokojující, že informovala vedení školy.

"Při psaní někdy lidi odhalí věci, o kterých se vám ani nezdálo. A nikdy není jasné, zda jde o fikci, nebo jen popis skutečnosti," dodala. "V takových případech jsme však vždy velmi obezřetní."

Chudý Korejec se zelenou kartou

Čo Sung-hu přijel do Spojených států se svými rodiči v roce 1992. Útěk z chudoby soulského předměstí se ale jeho rodičům příliš nezdařil. 

Živořili na předměstí Washingtonu D.C., kde rodiče Čoa pracovali v čistírně a bydleli v malém pronajatém bytě. Jejich život se tak příliš nezměnil.

Jejich pobyt ve Spojených státech byl legální, což sehrálo důležitou roli při Čoově koupi zbraně. Jako vlastník zelené karty neměl před měsícem v jednom z obchodů se zbraněmi žádný problém dvě z nich koupit. 

"Byl to příjemný student. Nikomu podezřelému zbraně neprodáváme," hájil se vlastník obchodu John Markell.

Foto: Reuters

Jižní Korea jedná

Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon stejně jako jeho spoluobčané jsou otřeseni skutečností, že pondělní masakr na univerzitě ve virginském Blacksburgu má podle policie na svědomí rodilý Jihokorejec.

Kvůli této události dnes dokonce svolal mimořádné jednání se svými poradci a ministrem zahraničí.

Zároveň už potřetí za poslední tři dny vyjádřil soustrast blízkým a příbuzným obětí.

Studenti z Jižní Koreje tvoří největší skupinu zahraničních studentů ve Spojených státech. Podle posledního sčítání jich v USA studuje více než 93 tisíc. 

Následují je studenti z Indie (76 708) a Číny (60 850).

Jen na Virginském polytechnickém institutu je zapsáno na pět set z nich, a přestože je slučují, Čoa téměř nikdo neznal.

 

Právě se děje

Další zprávy