Vrah? Něco jako skaut. Vrátil se, aby nás dorazil

pat
17. 4. 2007 8:54
Očití svědci popsali děsivé scény při střelbě

Blacksburg - Střelba na Virginském polytechnickém institutu přišla ve dvou vlnách, brzy ráno nejprve útočník začal střílet na ubytovně, o dvě hodiny později v učebně.

"Panuje tu všude obrovský chaos, je těžké říct, co se vlastně děje," popsal podle agentury AP situaci na koleji Jason Antony Smith, devatenáctiletý student, který bydlí v pokoji těsně vedle toho, kde útočník střílel.

Aimee Kanode uvedla, že ke střelbě došlo ve čtvrtém patře ubytovny, tedy jedno patro nad jejím pokojem. Bytná podle jejích slov zaklepala na dveře jejího pokoje kolem osmé hodiny, aby jim řekla, že nemají opouštět místnost.

Sedíme na zemi, daleko od okna

"Zamkli nás. Ve chvíli, kdy na chvíli otevřeli, začal útočník znovu střílet," řekla Aimee Kanode. "Zatímco jsme byli zamčeni, surfovali jsme po internetu, abychom zjistili, co se vlastně děje," doplnila.

"Jsme všichni zamčeni, většina z nás sedí na zemi daleko od oken a snažíme se zůstat co nejvíc v bezpečí," řekl CNN po telefonu další student Madison Van Duyne

Kristyn Heiserová popsala, že byla kolem půl desáté ve své třídě, když najednou viděla, jak kolem budovy probíhá šestice ozbrojených policistů.

"Vypadal jako skaut" 

Střelec, který vraždil, podle jednoho z přeživších studentů vypadal "téměř jako skaut" - khaki oblečení, černá zálesácká vesta.

Erin Sheehanová podle CNN přežila jen díky tomu, že předstírala, že je mrtvá. "Vstoupil do dveří a prostě začal střílet," popsala Sheehanová, jeden z mladých lidí, kteří byli ve studovně v Norris Hall, kde se odehrálo druhé dějství tragédie.

"Vypadal, že to bere velmi důkladně - aby všechny sundal. Padla jsem na podlahu a předstírala, že jsem mrtvá," uvedla. "Byl velmi tichý," pokračovala Sheehanová, která spolu s dalšími třemi studenty pětadvacetičlenné třídy němčiny nebyla postřelena.

Vrah po střelbě třídu opustil, avšak za půl minuty byl zpět. "Myslím, že nás nejspíš slyšel mluvit," řekla Sheehanová: "Všichni, kdo mohli, jsme se zapřeli do dveří, aby nemohl dovnitř." Podle studentky se mladý muž nejméně třikrát pokusil dvěře prorazit, a pak začal střílet skrz ně.

Teprve poté se kolem budovy začali objevovat policisté.

Skáčou z oken

"Říkali jsme si, co se to děje, protože tady je to klidné až nudné místo, kde se nic podobného normálně rozhodně neděje," uvedla v telefonickém rozhovoru přímo z učebny.

Tiffany Oteyová televizi CNN řekla, že ze třídy slyšeli soustavnou palbu. "Šlo minimálně o padesát výstřelů," popsala.

Matt Waldron neslyšel přímo střelbu, protože si pouštěl do sluchátek hudbu. Zaslechl až následné policejní sirény a uviděl, jak se stráž s připravenými zbraněmi schovává za stromy.

"Křičeli na nás, abychom se pokusili zmizet tak rychle, jak jen to půjde," prohlásil Waldron. "Bylo to velmi děsivé. Dva lidé v panice vyskočili z okna, jeden z nich si zlomil kotník, druhá dívka zůstala ležet na zemi," popsal.

Student Justin Merrifield řekl agentuře Reuters, že kolem deváté hodiny spatřil před svou kolejí policii i plačícího studenta, až do desáté, kdy dorazil do posluchárny, však pochopil, k čemu došlo.

Podle něj byli studenti informování pomocí místního rozhlasu. "Hlas neustále opakoval: Ozbrojenec v kampusu, zůstaňte uvnitř, nezdržujte se u oken. Stále dokola, nic víc," vysvětlil Merrifield.

 

Právě se děje

Další zprávy