Donutili jste mě to udělat, napsal virginský vrah

Aktuálně.cz
17. 4. 2007 10:30
Je to den žalu, řekl studentům prezident Bush
Na univerzitě vraždil Čo Sung-hu z Jižní Koreje.
Na univerzitě vraždil Čo Sung-hu z Jižní Koreje. | Foto: Reuters

Blacksburg - Policie pomalu skládá profil masového vraha, který zabil dvaatřicet lidí na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě.

Třiadvacetiletý student Čo Sung-hu z Jižní Koreje, který po hrůzném činu spáchal sebevraždu, byl podle spolužáků a učitelů až nepřiměřeně uzavřeným člověkem, který se na univerzitě takřka nestýkal s okolím.

Napsal prý dvě školní literární práce plné "hrůzného násilí".

Televize ABC citovala policejní zdroje, podle nichž zanechal ve svém pokoji na univerzitní koleji dlouhý a "jízlivý" dopis. Údajně v něm vysvětluje svůj čin a prohlašuje: "Donutili jste mě udělat to." Spílá zároveň "bohatým dětem", "zpustlému životu" a "nečestným šarlatánům", uvedl deník Chicago Tribune.

Třiadvacetiletého Čoa, který přijel do USA se svými rodiči jako malý chlapec z Jižní Koreje a měl ve Spojených státech legální pobyt, jeho spolubydlící téměř neznali. 

Učitelé, jak teď vychází najevo, ho považovali za problémového člověka. "Byl to samotář, těžko teď o něm získáváme informace," prohlásil viceprezident univerzity Larry Hincker.

Noční můra

Dvě školní práce, divadelní hry, které Čo napsal, svým podivným obsahem plným násilí před časem upoutaly pozornost katedry angličtiny a byly předány k posouzení její vedoucí i představitelům univerzity. Další podrobnosti ale zatím nejsou známé, uvedla CNN.

"Bylo to něco jako noční můra," popsal spolužákova díla ve svém internetovém blogu student Ian McFarland. "Ty hry byly skutečně zvrácené, na hrůzné násilí, které (v nich) působily zbraně, bych ani nedokázal pomyslet," uvedl. "Před tím, než Čo ten den přišel do třídy, jsme my studenti mezi sebou mluvili s vážnými obavami o tom, zda by on mohl být školním střelcem," napsal McFarland.

Je to den žalu, řekl Bush

V Blacksburgu se včear konal smuteční obřad za oběti masakru. Emotivního shromáždění se zúčastnil i prezident George Bush s manželkou.  Na počest těch, kteří v pondělí zemřeli při nejhorším podobném masakru na školách v amerických dějinách, Bush nařídil stáhnout americké vlajky na půl žerdi. "Náš národ truchlí s těmi, kteří na virginské technice přišli o své milované," řekl.

Smuteční setkání za zabité studenty se v úterý konalo v potemnělé basketbalové aréně upravené tak, aby příbuzní obětí mohli v klidu zavzpomínat na své blízké.

Prezident Bush promluvil několik hodin po masakru v živém přenosu k národu
Prezident Bush promluvil několik hodin po masakru v živém přenosu k národu | Foto: Reuters

Tisíce studentů se současně sešly i v univerzitním areálu. Mnozí na sobě měli fialová či oranžová trika trika symbolizující barvy školy a v rukách třímali americké či univerzitní vlajky. Organizátoři naplánovali také večerní pochod se svíčkami.

"Neexistují žádná slova, kterými bych mohl vyjádřit náš smutek," prohlásil rektor školy Charles Steger. I přesto, že zejména z řad studentů a jejich rodičů zazněla v posledních hodinách kritika na adresu vedení školy za to, že údajně pozdě varovalo o vrahově přítomnosti v univerzitním areálu, rektorovo vystoupení při smutečním setkání provázel dlouhý potlesk.

Kritika pro policii

Univerzita v Blacksburgu zůstane po masakru do konce týdne zavřená. Místosti, kde se střílelo, zůstanou uzavřené do konce semestru.

Policie čelí sílící kritice, jak je možné, že nedokázala útočníkovi zabránit v tom, aby zabíjel znovu - mezi první střelbou, při níž zahynuli dva lidé, a tou druhou, jíž padlo za oběť 31 lidí, uplynuly dvě hodiny.

Vedení univerzity i tamní policie se navíc hájí tím, že první incident považovali za izolovanou akci a "domácí hádku".

"Opravdu si myslím, že měli přednášky zrušit dříve," řekl univerzitním novinám Sam Leake. "Pokud by to udělali, mohlo snad být mrtvých méně."

Billy Bason zašel ještě dál. "Myslím, že vedení univerzity má krev na svých rukách, a to kvůli své nečinnosti po prvním incidentu," řekl rozhořčeně.

ČTĚTE: Postřílel skoro celou třídu. Pak se vrátil, slyšel nás

Kromě třiatřiceti mrtvých bylo při masakru dalších patnáct lidí zraněno.

Mezi oběťmi jsou i dva učitelé - jeden z Izraele a druhý z Indie. Pětasedmdesátiletý Liviu Librescu (75), který emigroval z Rumunska do Izraele a poté do USA, se pokusil, než byl zabit, střelci zablokovat dveře.

Studenty před smrtí vyzýval, aby vyskočili z okna.

Policie oznámila, že jedna ze dvou nalezených zbraní byla použita ke střelbě na obou místech. Navzdory tomu policisté odmítají s určitostí tvrdit, že v obou případech střílel ten samý člověk. Je však velmi pravděpodobné, že vrahem všech lidí je Jihokorejec. 

Postřelený student: Je to zázrak, že žiji

Televize NBC ve svých zprávách přinesla také živý rozhovor s jedním z postřelených studentů.

"Byl to trénovaný střelec, podle toho, jak rychle byl schopen dobíjet svou zbraň," řekl moderátorovi Brianu Williamsovi reportujícímu přímo z místa Derek O´Dell. "Nebyli jsme schopni ho zastavit, byli jsme v absolutním šoku a část z nás byla postřelena," dodal s tím, že své přežití považuje za velké štěstí.

Zprávu NBC, kde si můžete přehrát povídání s postřelenými studenty, najdete ZDE.

Video natočené studentem si můžete přehrát v této zprávě na zpravodajském webu stanice CNN

 

Co se dělo během dvou hodin mezi střelbami?

Střelbu na obou místech dělily dvě hodiny. Zatímco střelba v jedné z kolejí se ozvala v 7:15 ráno, v Norris Hall se střílelo o dvě hodiny později.

Šéfredaktorka univerzitního časopisu uvedla, že už střelba na koleji vyvolala na místě obrovský chaos.

Zamkli nás. Znovu stříli. Dva skáčou z okna - čtěte výpovědi očitých svědků

Co přesně se odehrálo v mezidobí dvou hodin, vyplouvá na povrch jen pozvolna.

Prezident univerzity uvedl, že studenti byli o časné ranní střelbě na koleji informováni, vedení se však domnívalo, že šlo o izolovaný incident a střelec mezitím kampus opustil.

Proto v reakci na první střelbu neuzavřeli areál, neboť nebylo jasné, kde je pro studenty bezpečné místo.

V souvislostech

Co je známo

  • Počet mrtvých - 33
  • Vrahem byl student univerzity z Jižní Koreje
  • První střelba: v 7:15 na koleji, zemřeli dva lidé
  • Druhá střelba: v 9:15 v učebně

Co zbývá objasnit

  • Jaká byla motivace útočníka
  • Kdo jsou oběti, zda mezi nimi byli zahraniční studenti
  • Proč univerzitvní policie nezasáhla efektivněji po první střelbě

Studenti si však stěžují, že první email informující je o střelbě obdrželi ve chvíli, kdy už byly postříleny desítky dalších lidí, tedy s dvouhodinovým zpožděním.

"Jde o velmi rozsáhlý univerzitní komplex, lokalizovat útočníka za situace, kdy na místě zavládl zmatek, je velmi těžké," vysvětlil ve vysílání CNN bezpečnostní analytik.

Při střelbě na ubytovně přišli o život dva lidé, ostatní o dvě hodiny později ve třídě.

Když policie dorazilal na místo, zjistila, že vstupní dveře do budovy byly uzamčeny pomocí řetězů, aby se oběti nemohly dostat ven. 

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová přerušila zasedání zákonodárců a poté, co oznámila, že počet obětí vzrostl nad třicet, vyzvala kongresmany, aby povstali a uctili jejich památku minutou ticha.

Nejhorší tragédie v historii střelby na školách

Masakr ve Virginii je nejhorším incidentem zahrnujícím střelbu ve škole v historii Spojených států.

Při střelbě na střední škole Columbine v roce 1999, kterou proslavil film Michaela Moora, zahynulo dvanáct lidí, co do počtu obětí je srovnatelné ještě řádění Charlese Whitmnana v srpnu 1966. Na univerzitě v texaském Austinu tehdy postřílel 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil mladík své rodiče.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy