Radar je k ničemu, říká poradce Clintona

Martin Novák Martin Novák
28. 3. 2007 13:31
Washington - Ani experti v USA nejsou zajedno v tom, zdá má smysl budovat v Evropě základny protiraketové obrany.
Transparent z demonstrace proti základně, která se o víkendu konala ve Varšavě. Podle průzkumů je těsná většina Poláků proti základně.
Transparent z demonstrace proti základně, která se o víkendu konala ve Varšavě. Podle průzkumů je těsná většina Poláků proti základně. | Foto: Reuters

Bývalý šéf testovacího týmu Pentagonu Philip Coyle je proti.

Dvaasedmdesátiletý bezpečnostní expert byl v době vlády administrativy Billa Clintona odpovědný za výzkum a testování nových zbraní.

Nyní pracuje v Centru obranných informací ve Washingtonu. Podle jeho názoru je protiraketový systém nedostatečně vyzkoušenou věcí a nikomu příliš nepomůže.

Nač je obrana, která nefunguje?

"Podle toho, co vím, tak tento systém neochrání ani Spojené státy, ani Evropu. Zkoušky v Kalifornii a na Aljašce ukázaly, že systém, který má být vybudován i v Polsku, není v reálných podmínkách schopen zničit nepřátelské střely," uvedl Coyle v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel.

Coyle pracoval v Pentagonu za vlády Billa Clintona.
Coyle pracoval v Pentagonu za vlády Billa Clintona. | Foto: ČT24

Bývalý pracovník Pentagonu tvrdí, že předchozí prezident Bill Clinton nasazení tohoto systému odmítal, protože nebyl přesvědčen o jeho účelnosti.

"Armáda tvrdí, že test byl úspěšný. Ale to hovoří o tom nejjednodušším testu z těch, které realizovali. Nejsme dnes v tomto ohledu dál než za mého působení v Pentagonu v dobách Clintonovy administrativy.(...) Jsem proti budování protiraketové obrany, která nefunguje," tvrdí rezolutně expert.

Na otázku, zda by Polsko mělo přijmout americkou nabídku na stavbu protiraketové základny, odpověděl jednoznačně: "Samozřejmě jim to nedoporučuji."

Dvě verze: Vondrova a Liškova

Místopředseda české vlády a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v diskusích uvádí, že na nutnosti vybudovat v Evropě základnu a radar se republikáni a demokraté shodují.

Podle Alexandra Vondry jsou američtí demokraté a republikáni v otázce radaru jednotní.
Podle Alexandra Vondry jsou američtí demokraté a republikáni v otázce radaru jednotní. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Projekt se podle něj bude realizovat bez ohledu na to, zda volby vyhrají republikáni či demokraté.

Jiného mínění je místopředseda Strany zelených a poslanec Ondřej Liška. Po návštěvě Spojených států prohlásil, že názor ani zdaleka není jednotný, a to ani uvnitř obou stran.

Mluvil prý jak s demokraty, tak s republikány, kterým se plány na protiraketovou základnu a radar nezamlouvají.

Pentagon: Základna není věcí NATO 

Současné vedení Pentagonu je o nutnosti stavět základnu a radar přesvědčeno. Považuje to za důležitou součást obrany proti možnému budoucímu nebezpečí z některých zemí či regionů, nepřátelských vůči USA.

Obyvatelé vesnice Trokavec už v referendu radar ve své blízkosti odmítli.
Obyvatelé vesnice Trokavec už v referendu radar ve své blízkosti odmítli. | Foto: Ludvík Hradílek

Poradce ministra obrany Brian Green včera při slyšení ve Sněmovně reprezentantů prohlásil, že požadavek některých evropských zemí (hlavně Německa) na to, aby o základně a radaru rozhodovala celá Severoatlantická aliance, je pro Washington nepřijatelný.

Podle něj by to znamenalo komplikaci při rozhodování. Kvůli nutnosti získat souhlas všech členů aliance.

"Získat jednomyslnost v jakékoli organizaci včetně NATO je velmi složitý problém," řekl Green.

Foto: Aktuálně.cz
Vše kolem radaru: reportáže, analýzy, rozhovory. Čtěte zde ve speciálu Aktuálně.cz

Rozhodování o základně pod hlavičkou NATO včera odmítlo ústy premiéra Jaroslava Kyczyńského i Polsko. V České republice požaduje zapojení Severoatlantické aliance do jednání o radaru Strana zelených.

Pokud by ta stavbu radaru nepodpořila, měla by "proradarová" ODS problém sehnat v parlamentu dostatek hlasů. Opoziční ČSSD i komunisté jsou proti.

 

Právě se děje

Další zprávy