reklama

Brazilští vězni zajali stovky rukojmích

Více než 200 rukojmích zadržují vzbouření vězni v odlehlé věznici v brazilském amazonském státě Rondonia.

Vězeňská vzpoura začala v neděli odpoledne, když byly návštěvní hodiny. S pomocí vlastnoručně vyrobených nožů se vězni zmocnili 207 lidí, z toho 190 žen a 17 mužů. Potvrdil to Renato Eduardo de Souza, šéf odboru veřejné bezpečnosti státu Rondonia. "Všichni jsou to příbuzní vězňů," dodal.

Vězni již dříve údajně sdělili novinářům a právníkům, že při vzpouře bylo zabito nejméně deset vězňů. To ale zástupce státu odmítl potvrdit. "Neviděli jsme žádná těla," řekl de Souza.

Vězni uvedli, že propustí rukojmí, až se do věznice vrátí jeden z jejich vůdců, který byl asi před měsícem převezen do jiné věznice. "Souhlasili jsme, že převezeme Edinilda zpátky, jakmile budou rukojmí propuštěni a až prohledáme věznici, jestli v ní nejsou zbraně a drogy," řekl de Souza. "Ale to oni odmítají, žádají, aby se Edinildo nejdřív vrátil. Doufáme, že se nám v jednání podaří tuto slepou uličku překonat," dodal.

Vzpoury se podle jeho odhadů účastní zhruba 1200 vězňů trestnice Urso Branco ve městě Porto Velho. Tato věznice byla původně postavena tak, aby pojala 350 vězňů a je tedy stejně jako většina brazilských nápravných zařízení několikanásobně přeplněná. "V tuto chvíli neuvažujeme o tom, že bychom věznici vzali útokem," řekl de Souza. Budovu podle jeho slov obklíčilo na 150 po zuby ozbrojených policistů. "Odpojili jsme vodu, elektřinu a zastavili dodávky potravin."

 

V dubnu 2004 byla věznice Urso Branco dějištěm krvavé pětidenní vzpoury, při níž bylo zabito 15 vězňů - většinu z nich ostatní ubodali a shodili ze střechy věznice. Vězni tehdy rovněž zadržovali rukojmí; 170 převážně žen.#reklama

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama