Bush v Mexiku: migrace hraje prim

lem, Reuters
13. 3. 2007 12:28
Mexico City - Mexiko patří z pohledu Washingtonu k nejspolehlivějším partnerům v oblasti. Jedna otázka ale mezi obě vlády vnáší nesoulad - přístup k přistěhovalcům. Uvnitř: VIDEO
Foto: Reuters

Mexiko je pátou a poslední zastávkou na Bushově cestě po Latinské Americe.

Od minulého čtvrtka se šéf Bílého domu přímo na místě pokouší čelit vzestupu protiamerických a protiliberálních nálad sliby velkorysé pomoci v boji proti chudobě, výhod liberalizace obchodu a změně přístupu k imigraci.

Reforma bude

V Guatemale, odkud do Mexika přicestoval, slíbil Bush, že reformy v oblasti migrace budou přijaty co nejdříve. "Mám dojem, že bychom měli uspět do srpna," slibil Bush a poprvé zmínil možné datum pro prosazení reformy imigračních zákonů.

"Nemylme se, bude to těžká práce. Ale doufám, že budeme moci dospět ke komplexnímu zákonu v Kongresu," dodal.

Loni se z USA do Guatemaly vrátilo 18.000 deportovaných, o 60 procent více než v předchozím roce. Ještě horší je pak situace mexických ilegálních přistěhovalců.

Bush již delší čas slibuje reformu, která by na jedné straně zostřila potírání nelegální migrace a na druhé by umožnila legalizovat pobyt části z 12 milionů zahraničních pracovníků, žijících "načerno" v USA.

Plány na legalizaci však hatil odpor v řadách Bushových republikánů.

Až vítězství Bushových protivníků v loňských volbách do Kongresu paradoxně zvýšilo šance na přijetí reformy, která se těší velkému zájmu v Latinské Americe, odkud pochází valná část přistěhovalců.

Nepůjde o amnestii

Bush však varoval, že nepůjde o "amnestii" za nelegální pobyt, ani o automatické udělení amerického občanství.

Foto: Reuters

Obhajoval také stavbu "zdi", která má lépe uchránit více než tisícikilometrovou hranici USA s Mexikem před přílivem nelegálních přistěhovalců.

Ve Spojených státech se v současnosti nachází 6 milionů ilegálních přistěhovalců ze sousedního Mexika.

Ročně se další milion lidí pokouší hranice překročit bez potřebných dokladů. Někteří z nich se na cestu za lepším životem vydávají několikrát, své štěstí zkoušejí znovu a znovu.

"Uvidíme, koho to unaví dřív," prohlásil jeden z migrantů. "Jsme jako kočky. Vyhodí nás, ale my se vracíme znovu."

Ne vždy se snaha ilegálně překročit hranice vyplácí. Jen v uplynulém roce zemřelo na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy 473 osob.

 

Právě se děje

Další zprávy