Cesty do minulosti? Vědci dávají naději

Martin Novák Martin Novák
13. 3. 2007 0:00
Praha - Posune jednou lidstvo hranici svých schopností natolik, že bude možné podívat se do minulosti? Vědci radí: držme očekávání při zemi.
Foto: Reuters

Teorie o možnostech cestování časem se množí a poutají pozornost. Kdo by nestál o šanci setkat se se svými předky, stát se svědkem důležité historické události nebo se pokusit o odvrácení například druhé světové války?

Odborný portál LiveScience.com se rozhodl uspořádat seriózní diskusi s největšími esy v oboru.

Věhlasní američtí fyzici, kteří se problematikou zabývají, se vesměs shodují v tom, že šance cestovat do minulosti teoreticky existuje. Ale je nepravděpodobné, že by se ji podařilo v blízké budoucnosti uskutečnit.

"Existuje řada studií, které přesvědčivě popisují, jak by to bylo možné. Ale když všechny teorie analyzujete do důsledků, zjistíte, že jsou zranitelné a v praxi stěží proveditelné," uvedl Brian Greene z Kolumbijské univerzity, autor bestselleru Elegantní vesmír.

Možnost vrátit se zpět do minulosti se nejčastěji zmiňuje v souvislosti s takzvanými červími dírami. To jsou jakési zkratky ve vesmíru, kterými lze rychle urazit obrovské vzdálenosti díky zakřivenému prostoru a času.

"Tunelem" do minulosti?

Mohou spojovat vzdálené body ve vesmíru nebo dva různé vesmíry. Jejich prostřednictvím by se tak možná - jakýmsi tunelem - dalo přemístit nejen v prostoru, ale i v čase.

Ale jen možná.

"Ano, červí díry jsou budoucnost i minulost. Ale má to háček. Dát dohromady energii, která by mohla pomyslný stroj času pohánět, s našimi technologiemi neumíme," tvrdí Michio Kaku ze City University v New Yorku, autor knihy Paralelní světy.

Změnit strukturu časoprostoru

Podle Pavla Krtouše z Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze jsou nápady na cestování v čase předčasné a zatím nerealistické.

Foto: Reuters

"Samotná myšlenka pohybu v čase, tedy do minulosti, není tak absurdní, jak se kdysi zdálo. Jistý logický základ má. Realizaci teoretických výpočtů ale překáží řada praktických problémů. Jde o složitý systém s vysokou pravděpodobností, že něco nevyjde, něco se pokazí," řekl český fyzik Aktuálně.cz

Problém je v tom, že červí díry zatím lidé neumějí sestrojit uměle. Pouze teoreticky soudí, že mohou existovat. Žádná červí díra zatím ovšem objevena nebyla, pracuje se jen s hypotézami.

Pavel Krtouš přirovnává červí díru spojující dva body v časoprostoru k uchu, které spojuje dvě místa na povrchu hrnku. 

"Na cestování do minulosti je třeba změnit strukturu časoprostoru. Na vytvoření červí díry je potřeba extrémní hmoty, která se v reálném světě nevyskytuje. A sestrojit červí díru uměle zatím skutečně neumíme," uvedl Krtouš pro Aktuálně.cz.

Vodíková bomba Hitlerovi  

"Potřebujeme velké množství negativní energie, hmoty se zápornou hmotností. K tomu je ale nutné mít vyspělejší technologie, než máme dnes. A nečekejte, že se třeba zítra objeví na tiskové konferenci vědec a oznámí, že má ve sklepě stroj času," řekl v diskusi na LiveScience.com Michio Kaku.

Cesty zpět v čase rozněcují už dávno fantazii umělců a patří k nejvděčnějším tématům. Od "klasiky" - Stroje času H.G.Wellse - až po úspěšnou trilogii Návrat do budoucnosti s Michaelem J. Foxem nebo Časožrouty Stephena Kinga.

Stephen Hawking
Stephen Hawking | Foto: Reuters

A ke stále populárním českým komediím patří snímek Zítra vstanu a opařím se čajem, v němž se dvojice nacistů v podání Vlastimila Brodského a Jiřího Sováka vrací do první poloviny čtyřicátých let minulého století, aby Adolfu Hitlerovi doručila vodíkovou bombu.

Současné a zřejmě i několik následujících generací ale zřejmě zůstanou "uvězněny" v přítomnosti.

Pochybuje i Hawking (a další)

Myslí si to i světoznámý fyzik Stephen Hawking, který je k možnosti cestovat v čase krajně skeptický. Proslavil se větou o tom, že kdyby to i někdy za mnoho desítek, stovek či tisíce let bylo možné, nějací vyslanci z budoucnosti už by dnes mezi námi pobývali.

Opak hovoří ve prospěch pochybovačů.

"Domnívám se, že se o to může pokusit nějaká velmi rozvinutá supercivilizace. To ale není náš případ. Naše civilizace ani neovládá všechny zdroje energie na naší planetě," prohlásil na LiveScience.com astrofyzik Richard Gott, autor v odborných kruzích vysoce ceněné knihy Cestování Einsteinovým vesmírem. 

 

Právě se děje

Další zprávy