Chávez na Bushe: Gringo, go home!

pav, Reuters
10. 3. 2007 9:32
Montevideo - Prezidenti USA a Venezuely spolu svádějí souboj na dálku. Nejde o nic míň než o to, kdo bude mít rozhodující vliv na Latinskou Ameriku.
K poctě zbraň! George Bush a jeho manželka Lura právě přistáli v Montevideu
K poctě zbraň! George Bush a jeho manželka Lura právě přistáli v Montevideu | Foto: Reuters

Druhá zastávka šestidenní cesty po zemích Latinské Ameriky zavedla George Bushe do uruguayské metropole Montevideo, kam se včera večer přesunul z brazilského Sao Paula.

Z jednoho břehu na druhý

Na druhé straně širokého ústí řeky Plata, v argentinském Buenos Aires, se tou dobou konal velký protestní mítink na fotbalovém stadiónu, kde ke 40 tisícům lidí promlouval venezuelský president Hugo Chávez.

Sloužím socialistické vlasti! Plukovník Chávez je připraven plnit úkoly
Sloužím socialistické vlasti! Plukovník Chávez je připraven plnit úkoly | Foto: Reuters

"Ten malý imperialistický pán ze severu už touhle dobou musít být na druhém břehu. Pojďte, zavoláme na něj: Gringo, go home!" burácel z pódia Chávez, a přiměl tak tisíce lidí skandovat vůči Bushovi nelichotivý slogan.

Šéf Bílého domu přijel za svým uruguayským protějškem Tabarem Vazquézem, který se v roce 2005 dostal k moci jako první levicový vůdce v historii země. Jeho politika je však umírněná, podobně jako ta, kterou razí brazilský prezident Luis Inacio Lula da Silva.

Bush na páteční tiskové konferenci v Sao Paulu odmítl reagovat na Chávezovy výpady a dal si záležet, aby jméno venezuelského prezidenta vůbec neznímil.

"Tato cesta má připomenout lidem, co nás spojuje a jak důležitou roli tento region hraje pro budoucnost Spojených států," prohlásil Bush, který se snaží napravit pošramocenou pověst USA v oblasti. "Jsem tu opravdu rád," dodal.

Chávez? Kdo to je?

Mluvčí Bílého domu Tony Snow obvinil americké reportéry, kteří Bushe na cestě doprovázejí, že se prezidentovu návštěvu snaží za každou cenu popsat jako souboj s Chávezem.

Táhni domů, gringo! Uruguayská radikální mládež dává najevo, co si myslí o vzácném hostu ze severu
Táhni domů, gringo! Uruguayská radikální mládež dává najevo, co si myslí o vzácném hostu ze severu | Foto: Reuters

"Nepřijel sem jednat o žádném jiném státu než o těch, které navštíví," řekl Snow. Bush má po Brazílii a Uruguayi namířeno do Kolumbie, Guatemaly a Mexika, kde jej čekají ideově bližší spojenci.

"Nevím, jestli se to dá úplně ignorovat," připustil potom Snow, když byl dotázán na prezidentův postoj k Chávezově protestnímu mítinku v Argentině. "Prezident se ale zaměřuje na své schůzky s hlavami států. Nebude mluvit" zastavil se pak vprostřed věty a myšlenku nedokončil.

Jak si všímá zpravodaj BBC v Buenos Aires, za pozitivní signál může Bílý dům považovat přinejmenším to, že na Chávezovu akci nepřišel ani argentinský prezident Nestor Kirchner, ani žádný čelný představitel jeho vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy