McCain oznámil kandidaturu. V talkshow

mp
1. 3. 2007 11:57
New York - Republikánský senátor John McCain chce být kandidátem své strany pro americké prezidentské volby v roce 2008.
Senátor McCain se může stát nejstarším prezidentem v historii USA
Senátor McCain se může stát nejstarším prezidentem v historii USA | Foto: Reuters

"Oznamuji tímto, že budu kandidátem na prezidenta Spojených států," prohlásil známý zastánce vojenského zásahu v Iráku včera večer. Seděl přitom v pohovce newyorského televizního studia, odkud se vysílá populární talkshow Davida Lettermana.

V cestě Giuliani

Nejprve ale McCain musí uspět v republikánských primárkách. A bude mít velmi těžkého soupeře - Rudolpha Giulianiho, někdejšího starostu New Yorku.

Populární Giuliani - nazývaný také "americkým starostou" kvůli svému všeobecně chválenému počínání po teroristických útocích z 11. září 2001 - má zatím v Republikánské straně výraznější podporu.

Podle průzkumu, který provedla televize ABC společně s deníkem Washington Post, má Giuliani na své straně dvě třetiny republikánů.

Oficiálně svou kandidaturu oznámí John McCain až v dubnu. Už od listopadu loňského roku ale bylo zřejmé, že chce být prezidentským kandidátem.

Tehdy si ustavil "průzkumnou" komisi, což se považuje za klíčový krok v přípravě prezidenstké kampaně.

Nejstarší prezident?

Velkým McCainovým handicapem může být také věk - senátorovi za stát Arizona je přes mladistvý vzhled už 70 let. Pokud by se stal prezidentem, byl by nejstarším mužem, který kdy stanul v čele Bílého domu.

Ostřílený politik patří od začátku mezi zastánce americké intervence v Iráku. Podpořil také nedávné rozhodnutí prezidenta Bushe navýšit počet amerických jednotek v Bagdádu a dalších neklidných částech země.

Ne se všemi Bushovými kroky v Iráku ale McCain souhlasil. Tvrdil například, že politická reprezentace by měla dělat mnohem více pro to, aby americká veřejnost pozitivněji vnímala přítomnost svých vojáků v Iráku. McCain také prosazoval nepopulární názor, že jednotek je v Iráku příliš málo. 

Tvrdé kritice podroboval také bývalého ministra obrany Donalda Rumsfelda, o němž prohlásil, že v něj nemá důvěru a považuje ho za jednoho z historicky nejhorších ministrů v čele tohoto resortu.

Obhájce Bushe. A přítel Kerryho

Senátor McCain si myslel na prezidentské křeslo už před volbami v roce 2000. Tehdy ale neuspěl proti texaskému guvernérovi a pozdějšímu vítězi voleb Georgi Bushovi. Když Bush o čtyři roky později svůj post obhajoval, McCain mu otevřeně vyjádřil podporu a ocenil jeho počínání v čele země.

Cesta do Bílého domu je dlouhá a McCain je jen jedním z mnoha zájemců o prezidentskou funkci
Cesta do Bílého domu je dlouhá a McCain je jen jedním z mnoha zájemců o prezidentskou funkci | Foto: www.whitehouse.gov

Kuriózní ale je, že McCain je velkým přítelem senátora Johna Kerreyho, který stál v roce 2004 proti Bushovi jako kandidát demokratů. Podle neoficiálních informací ho Kerry dokonce požádal, aby spolu ním kandidoval v demokratických barvách jako případný viceprezident.

John McCain je veteránem vietnamské války, kde sloužil u námořního letectva. Po sestřelení nepřítelem upadl do vietnamského zajetí a strávil v něm pět a půl roku. Během své vojenské kariéry získal řadu prestižních vyznamenání včetně purpurového srdce. 

 

Právě se děje

Další zprávy