Zemi ohrožují asteroidy. Zakročit má OSN

rst, Rreuters
18. 2. 2007 19:30
San Francisco - Do země může do třiceti let narazit obří asteroid. Vědci tvrdí, že by OSN měla převzít odpovědnost za misi, která jej odchýlí.
Gravitační traktor by mohl zaujmout pozici nedaleko asteroidu, iontový pohon by umožnil odklonit asteroid bez ohledu na jeho tvar či povrchovou strukturu
Gravitační traktor by mohl zaujmout pozici nedaleko asteroidu, iontový pohon by umožnil odklonit asteroid bez ohledu na jeho tvar či povrchovou strukturu | Foto: NASA

Astronomové se znepokojením sledují dráhu asteroidu Apophis. Ten by měl k Zemi dorazit 13. dubna 2036. Šance, že naši planetu zasáhne, je 1 ku 45 000.

I když jsou tedy vyhlídky, že asteroid zemi zasáhne, malé, NASA eviduje další stovky asteroidů, jejichž dráha by mohla zemi dříve či později ohrozit.

"Nejde jen o Apophis, který sledujeme... Potřebujeme vytvořit globální zásady, které nám pomohou se s takovým rizikem vyrovnat," řekl Rusty Schweickart, bývalý astronaut a člen posádky lodi Apolo 9.

Sweickart plánuje představit svůj plán "globální odpovědnosti před hrozbou asteroidů" na zasedání Úřadu pro kosmické záležitosti OSN, které se bude konat příští týden.

Asociace kosmických průzkumníků - sdružení bývalých astronautů a kosmonautů - bude od letošního roku pořádat konference a workshopy, jejichž výsledky budou představeny OSN v roce 2009.

Schweickart by rád, aby OSN převzalo zodpovědnost za likvidace hrozeb z vesmíru.

Dráha asteroidu Apophis 2, jak jí znázorňuje NASA
Dráha asteroidu Apophis 2, jak jí znázorňuje NASA | Foto: NASA

Gravitační traktor

"Nejúčinější metoda, jak potenciálně nebezpečné asteroidy odklonit od trasy, je vyslat vesmírnou loď, která využije umělou gravitaci ke změně kurzu asteroidu tak, aby naši planetu jeho dráha neohrožovala," říká Ed Lu, bývalý astronaut, matador Mezinárodní vesmírné stanice.

Tzv. Gravitační traktor by mohl zaujmout pozici nedaleko asteroidu, iontový pohon by umožnil odklonit asteroid bez ohledu na jeho tvar či povrchovou strukturu.

Apopis je zhruba 140 metrů dlouhý. Gravitační traktor by podle Lua asteroid odklonil zhruba za 12 dní. Mise by stála asi 300 milionu dolarů.

Je nepředvídatelné, jaké škody by mohl takto velký objekt napáchat, pokud by zemi zasáhl. NASA tvrdí, že by zaléželo na tom, z čeho by byl asteroid složen a pod jakým úhlem by na zemi dopadl.

Paul Slovic, prezident společnosti Decision Research, která se zabývá odhady rizik, tvrdí, že by asteroid mohl zničit jedno velké město nebo okres.

 

Právě se děje

Další zprávy