USA daly sbohem 'léčiteli' Fordovi

pav, pat
2. 1. 2007 17:53
Washington - Osmatřiceti dělovými salvami a mší v Národní katedrále se USA rozloučily s prezidentem Fordem, který zemřel minulý týden. GALERIE
Americký voják drží čestnou stráž u rakve s bývalým prezidentem Geraldem Fordem v rotundě budovy amerického Kongresu na washingtonském Capitol Hillu
Americký voják drží čestnou stráž u rakve s bývalým prezidentem Geraldem Fordem v rotundě budovy amerického Kongresu na washingtonském Capitol Hillu | Foto: Reuters

"V prezidentu Fordovi uviděl svět to nejlepší, co může Amerika nabídnout. A Amerika v něm našla muže, jehož charakter a vůdčí schopnosti přinesly klid a zhojení ran v jednom z nejobtížnějších okamžiků v historii naší země," řekl ve smuteční řeči George Bush.

Současný prezident tím ocenil úlohu, kterou Ford sehrál poté, co v Bílém domě vystřídal Richarda Nixona, jehož k rezignaci dohnala aféra Watergate.

Ford se několik týdnů po převzetí prezidentského úřadu rozhodl Nixona omilostnit. Rozhodnutí, které tehdy vyvolalo v USA vlnu nevole, je dnes přijímáno jako krok, který zemi uchránil před komplikovaným procesem a pomohl národnímu usmíření.

ČTĚTE: Zemřel Ford, muž, jenž omilostnil Nixona

Kromě současného prezidenta Bushe promluvili v Národní katedrále nad Fordovou rakví jeho otec, někdejší ministr zahraničí Henry Kissinger a zpravodaj televize NBC Tom Brokaw.

Kissinger ocenil Fordovy zásluhy o uzavření smlouvy o kontrole zbraní se Sovětským svazem a podepsání první smlouvy mezi Egyptem a Izraelem.

"Splnil svou povinnost jako státník, ne jako bavič hrající pro druhou galerii," řekl Kissinger.

 

Právě se děje

Další zprávy