Bush má plán: Víc vojáků pro Irák

pav, Reuters
2. 1. 2007 14:24
Washington/Bagdád - Prezident Spojených států George Bush se chystá navýšit počty amerických vojáků v Iráku.
Bush jednal se svým národně bezpečnostním týmem o Iráku i v průběhu vánočních svátků na svém ranči v Texasu.
Bush jednal se svým národně bezpečnostním týmem o Iráku i v průběhu vánočních svátků na svém ranči v Texasu. | Foto: Reuters

S odvoláním na nejmenovaný zdroj přímo v Bílém domě to uvedla BBC. Se zásadním projevem k nové americké strategii v Iráku prý Bush hodlá vystoupit zhruba v polovině příštího týdne.

Jaké přesně má být poslání čerstvých vojenských posil, je podle zástupců americké administrativy stále předmětem diskusí. Zdá se však, že spíše než na výcvik iráckých bezpečnostních sil se Američané zaměří na přímé posílení bezpečnosti v zemi.

Bezpečnostní situace v Iráku je kritická. Nutnost uklidnit vývoj v zemi podtrhují i čerstvé statistiky hned několika iráckých ministerstev, z nichž vyplývá, že měsíčně nyní v Iráku umírá přes tisíc civilistů.

Tažení proti Sadrovým milicím

Jedním z pravděpodobných terčů nové americké vojenské ofenzívy v Iráku by se mohla stát tzv. Mahdího armáda, jak si říkají polovojenské jednotky věrné radikálnímu šíitskému duchovnímu Muktadu Sadrovi.

"Předpokládáme, že někdy kolem pátého ledna dojde k určitým operacím proti členům Mahdího armády," řekl agentuře Reuters vysoce postavený představitel šíitského politického bloku.

Sadrovým mužům je připisován zásadní podíl na sektářských násilnostech, které se zejména ke konci loňského roku v Iráku zcela vymkly kontrole. Trpělivost se Sadrovými stoupenci údajně dochází i vládě premiéra Núrího Malikího.

Při společné americko-irácké operaci byl už minulý týden zneškodněn jeden z hlavních Sadrových poradců.

Baasistický odpor pokračuje

Problémy se však nadále dají očekávat i ze strany sunnitských povstalců. Vyplývá to mimo jiné z čerstvého prohlášení bývalé irácké vládnoucí strany Baas, která po americké invazi v roce 2003 přešla do ilegality.

Násilnosti v Iráku si nyní každý měsíc vyžádají přes tisíc civilních obětí
Násilnosti v Iráku si nyní každý měsíc vyžádají přes tisíc civilních obětí | Foto: Reuters

V prohlášení zaslaném arabské televizní stanici Al-Džazíra se uvádí, že na místo popraveného vůdce strany Saddáma Husajna byl jmenován jeho dosavadní zástupce Izzat Dúrí.

Ten je jedním z mála prominentů Saddámova svrženého režimu, jehož dosud Američané nedopadli. Na jeho hlavu přitom byla vypsána odměna deset milionů dolarů.

Baas ve svém prohlášení označil popravu bývalého iráckého prezidenta za zločin a politickou vraždu a slíbil, že bude pokračovat v ozbrojeném boji za "osvobození Iráku od americké, britské a íránské okupace".

 

Právě se děje

Další zprávy