Vystoupil z anonymity. Převzal Pulitzerovu cenu

lem
22. 5. 2007 11:03
Džahángír Razmí se dočkal. Po více než čtvrt století

New York - Íránský fotograf Džahángír Razmí včera převzal Pulitzerovu cenu, kterou získal v roce 1980. Kvůli bezpečnosti však zůstával více než čtvrt století v anonymitě.

Identitu autora snímků zachycujících popravu Kurdů v Íránu zveřejnil loni americký deník The Wall Street Journal poté, co se na světlo dostaly další archivní snímky.

"Je to moc krásný pocit," řekl Razmí, kterému se na slavnostním večeru v New Yorku jako jedinému z laureátů dostalo ze strany publika ovací ve stoje. Kromě diplomu dodatečně obdržel jako ostatní ocenění také tradiční šek na deset tisíc dolarů (209.000 korun).

Obřadu se zúčastnily také matka a sestra dvou z popravovaných mužů na Razmího fotografii. "Tento snímek dokazuje světu, co (íránská) vláda udělala naší rodině a kurdskému lidu," uvedla Roja Nahídová, jejímž bratrům bylo na fotografii těsně před zastřelením 20 a 23 let.

Identita fotografa odhalena

"Je vždy lepší, když můžeme ocenit určitou osobu," říká Sig Gissler z Pulitzerova výboru. "Cítíme, že byl čas uzavřít historickou mezeru a ocenit fotografa, který je autorem velmi vydařeného snímku."

Autor se slavnostním předáním cen na půdě newyorské Columbijské univerzity souhlasil, ale pouze pod podmínkou, že mu vše odsouhlasí teheránský režim.

Cesta na popraviště

Razmi pracoval v 70. a 80. letech pro íránský deník Ettela'at. Během svého působení v něm se v roce 1979 dostal jako fotoreportér na místo popravy jedenácti kurdských mužů v jedné z íránských provincií.

Hrůzné fotografie ihned obletěly svět. Talentovaný fotograf se však obával o svůj život, a tak své jméno až do letošního roku nezveřejnil.

O Pullitzerovu cenu se z tohoto důvodu nepřihlásil.

Hlavní vítěz: Wall Street Journal

Nejprestižnější novinářské ocenění v USA, které nese jméno amerického novináře a úspěšného nakladatele maďarského původu Josepha Pulitzera (1847-1911), uděluje Kolumbijská univerzita v New Yorku ve čtrnácti novinářských a sedmi uměleckých kategoriích.

Letošním nejvýraznějším laureátem se stal deník The Wall Street Journal, který dokázal jako jediný zvítězit ve dvou kategoriích.

Nejvíce uznávanou cenu za službu veřejnosti dostal tento list za materiály zabývající se americkým akciovým skandálem z roku 2006. V kategorii mezinárodního zpravodajství byl oceněn za práci o nepříznivých dopadech rozvoje kapitalismu v Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy