USA se bojí útoku teroristů na burzy

sim, Reuters
1. 12. 2006 1:58
Washington - USA žijí s novou hrozbou: Podle tajných služeb chtějí teroristé z Al-Káidy v prosinci zaútočit na webové stránky finančních institucí.
Foto: Aktuálně.cz

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti rozeslalo varování do finančnických center. Al-Káida se podle něj chce nabourat do databází amerického burzovního trhu a na webové stránky bank.

Agentura Reuters napsala, že se hrozba vztahuje na celý prosinec.

"Nemáme konkrétní důkazy, zda je hrozba reálná," oznámil mluvčí ministerstva Russ Knocke. Přesto vydala instituce, která se zabývá dozorem nad bezpečností internetu - Computer Emergency Readiness Team (Cert) - zprávu o ohrožení investorům. "Jsme opatrní," citovala Knockeho agentura.

Reakce finančních kruhů byla nulová, obchodování se po varování nezměnilo, nebo jen nepatrně kleslo.

Podle vlády je motivem hrozby pomsta za zadržování domnělých teroristů na základně Guantánamo. "Je to pomsta za muslimské bratry zavřené v křižáckém vězení Guantanámo," napsala s odvoláním na tajný zdroj obeznámený s varováním BBC.

Čtěte více:

Foto: Aktuálně.cz
Foto: www.ccr-ny.org

Americké úřady zatím mlčí o tom, jak konkrétně byla hrozba formulována.

Mluvčí Newyorské burzy cenných papírů i trhu Nasdaq odmítli riziko jakkoli komentovat.

Agentura Reuters nicméně citovala úředníka ministerstva vnitra, který jí rozhovor poskytl jen pod slibem anonymity. "Říká se tomu odepřená služba. Tedy - útočník se pokouší zabránit legálním uživatelům navštívit dotyčnou webovou stránku," uvedl.

Třeba tak, že stránku zahltí abnormálním množstvím přístupů - ta se přetíží a běžný uživatel se na ni nemůže dostat. Nebo může přeplnit paměťový prostor - i to pak stárnku paralyzuje.

Podle stejného zdroje stojí za chystanými útoky skupina pojmenovaná ANHIAR al-Dollar, která má vazby na teroristy z Al-Káidy.

 

Právě se děje

Další zprávy