Sezona hurikánů skončila. Zase bude hůř

lem
10. 12. 2006 13:00
Washington - Letošní sezona tropických větrných bouří končí. Američané si mohou oddechnout. Na západním pobřeží Atlantiku vládl klid. Uvnitř: ANIMACE - JAK VZNIKÁ HURIKÁN
Foto: Reuters

Hurikánová sezóna nad Atlantikem nakonec nebyla tak dramatická, jak se předpokládalo.

Loňských rekordních osmadvacet tropických bouří, které vznikly nad Atlantikem, tak letos zůstane nepokořeno. Předpovědi meteorologů se nepotvrdily. Letošní rok byl dokonce mírně podprůměrný.

Sezona lehce podprůměrná

Za sezónu, která trvá od 1. července do 1. prosince, se v průměru urodí téměř deset bouří, ze kterých vznikne šest hurikánů.

V letošním roce bylo pojmenováno pouhých pět tropických bouří. Ani jeden hurikán pak nedorazil až k západnímu pobřeží Spojených států.

Téměř beze zbytku se tak vyplnily odhady týmu meteorologů vedeného Williamem Grayem z Coloradské státní univerzity.

Ten v září k tomu, že se za letošní hurikánovou sezónu objeví nad Atlantikem a Karibskou oblastí pouhých třináct tropických bouří a jen pět z nich přeroste v hurikán.

"Současné podmínky v Atlantickém oceánu poukazují na to, že bude letošní hurikánová sezóna mírně zaostávat za dlouhodobým průměrem a v žádném případě nemůžeme očekávat výkyvy, které jsme zaznamenali v posledních dvou letech," uvedl tehdy výzkumník z Grayova týmu Philip Klotzbach.

Původní předpovědi hrozily

Ještě v květnu přitom titíž vědci mluvili o sedmnácti tropických bouřích, z nichž devět mělo šanci přerůst v hurikány.

Přehnané obavy měli také vědci z Národní oceánografické a atmosférické asociace, kteří se ve svých předpovědích netrefili o celých 38 procent.

Na místě jsou tak obavy viceprezidenta Národního centra pro výzkum veřejné politiky Davida Ridenoura.

"Pokud nemůžeme spoléhat na předpověď o počtu hurikánů učiněnou šest měsíců předem, jak můžeme považovat za relevantní výzkumy pro další desetiletí. Ti, kteří prohlašují, že pokračující oteplování stojí za rostoucím počtem hurikánů, vychází z politických vědomostí, nikoliv meteorologických."

Rekord roku 2005 odolává

Rekord z roku 2005, kdy se nad Atlantikem zformovalo 28 tropických bouří, tak nadále odolává. Tehdy zasáhlo západní pobřeží Atlantiku patnáct hurikánů.

Nejvíce řádil na americkém pobřeží hurikán Katrina, který naprosto zdevastoval kolébku jazzové hudby, město New Orleans, a zabil přes 1500 lidí.

Stejně neobvyklý byl kvůli vysokému počtu ničivých cyklón i rok předešlý. Na floridské pobřeží se tehdy dostaly čtyři hurikány.

Foto: Aktuálně.cz

Příští rok bude hůř

Příští hurikánová sezona nad Atlantikem má být ale opět nadprůměrná. Vědci předpovídají vznik 14 tropických bouří. Sedm z nich by pak podle nich mohlo přerůst v hurikán.

Tým expertů Coloradské státní univerzity pod vedením Williama Graye a Philipa Klotzbacha oznámil, že ve třech případech by se bouře mohly změnit v silný hurikán, jehož větry přesahují rychlost 178 kilometrů.

Ačkoli by sezona 2007 měla být nadprůměrná, nedosáhne prý rekordní intenzity z roku 2005.

 

Právě se děje

Další zprávy