Víza zrušíme, slíbil Bush Klausovi

Redakce ZAH, čtk
29. 11. 2006 13:30
Tallinn - Já zrušení víz pro nové členské země EU prosadím. Takový slib dnes dal americký prezident George Bush českému protějsku.

Václav Klaus se setkal s Bushem na okraj summitu NATO v Rize.

"Prezident Bush vyjádřil své osobní přesvědčení, že celá věc bude dotažena do konce, bez ohledu na to, že očekává jisté komplikace v Kongresu," citovala českého prezidenta ČTK.

Bush hodlá s Kongresem spolupracovat na úpravách programu, který občanům vybraných zemí umožňuje cestovat do USA bez víz. Zvažovat by se mohla dosavadní podmínka, že pro zařazení do programu musí být počet zamítnutých žádostí o vízum z daného státu nižší než tři procenta.

Tím se začíná otevírat cesta pro zrušení víz pro české občany i obyvatele dalších nováčků Evropské unie.

Demokraté jsou změnám více nakloněni

ČR o zrušení vízové povinnosti usiluje dlouhodobě, Washington však dosud argumentoval právě tím, že Česko požadovaný limit nesplňuje. Američané přitom při cestách do ČR či dalších unijních nováčků víza nepotřebují.

"Jsem potěšen, že mohu oznámit, že hodlám spolupracovat s Kongresem a našimi mezinárodními partnery na úpravách bezvízového programu," řekl Bush. Debaty na toto téma by měly začít v brzké době.

Podle šéfa Bílého domu jde o cestu k tomu, aby se státy jako Estonsko mohly do programu snadněji dostat. Další konkrétní země, kterých by se případné zjednodušení mohlo týkat, nicméně Bush nejmenoval.

České republice a dalším východoevropským zemím nahrály výsledky listopadových voleb do amerického Kongresu. V obou komorách získali většinu demokraté, kteří jsou zrušení víz více nakloněni než republikáni.

Vondra: Výsledek do dvou let

Český ministr zahraničí Alexandr Vondra podle dnešního Práva uvedl, že Bush se kloní ke změnám vízové politiky vůči novým členům Evropské unie, mezi nimiž je i ČR a Slovensko.

Podle Vondry před dvěma týdny také prohlásil, že dosáhnout zrušení amerických víz je možné do dvou let.
   

 

Právě se děje

Další zprávy