Clinton na webu: Havel je jako Gándhí

Roman Staněk
15. 11. 2006 21:11
New York - Český exprezident Václav Havel v New Yorku veřejně debatoval s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Uvnitř: VIDEO ZÁZNAM
Univerzita Václavu Havlovi také vytvořila své internetové stránky, na kterých lze nalézt kromě jeho zápisků také archivní videa televize CNN
Univerzita Václavu Havlovi také vytvořila své internetové stránky, na kterých lze nalézt kromě jeho zápisků také archivní videa televize CNN | Foto: Repro Aktuálně.cz

Hodinovou diskusi Clintona s Havlem, který je na sedmitýdenním pracovním a studijním pobytu ve Spojených státech, vysílala hostitelská Kolumbijská univerzita živě přes internet od 20:00 a mohl se na ni podívat každý, kdo má rychlé připojení.

Václav Havel je v USA právě na pozvání Kolumbijské univerzity, která také setkání dvou bývalých prezidentů zorganizovala. Havel v rámci pobytu ve Spojených státech přednáší, ale také navštěvuje kulturní i sportovní akce. V noci na dnešek například zhlédl hokejové utkání mezi týmy NHL New York Rangers a New Jersey Devils.

Foto: Aktuálně.cz

Moderátor diskuse a prezident Kolumbijské univerzity Lee Bollinger představil v úvodu Havla a Clintona jako "dva přátele a bývalé prezidenty."

O postavení USA ve světě a demokraciích

"Nejdůležitější je, aby politici mysleli daleko dopředu. Na desítky let dopředu. Nad touto planetou se vznáší velké nebezpečí a politici tomu musejí čelit. To je důležitější než vyhrát příští volby," řekl ve svém úvodním projevu Havel.

Clinton uvedl, že největší změnou v blízké budoucnosti planety bude velmi silná role Číny. USA budou podle něj nadále jednou z nejdůležitějších a nejvlivnějších zemí, ale už nebudou vzhledem k vzestupu Číny ekonomicky dominantní.

Bill Clinton
Bill Clinton | Foto: ČT24

"Nemyslím si, že každá země nutně musí být demokracií jako jsou Česko a USA. Ale každá by měla předeším usilovat o lepší život svých občanů," dodal Clinton.

Havla Clinton přirovnal ke Gándhímu a Mandelovi. "Všichni tři dokázali nenásilně změnit režim," uvedl bývalý prezident USA.

"Přechod od komunismu k demokracii ale nebyl dílem jediného člověka," reagoval Havel.

Havel o mafiánském kapitalismu a exprezidentství 

Václav Havel v dalším průběhu diskuse řekl, že přechod k demokracii je komplikovanější a těžší, než se zdálo v revolučních dnech roku 1989.

"Podnikatelská a živnostenská kutlura a tradice byly na dlouhou dobu přervány. Nakonec to dopadlo dobře, ale přineslo to i velkou invazi mafií do ekonomiky. A teprve teď se začínáme vyrovnávat s tím, co jsem svého času nazval mafiánským kapitalismem. S příchodem zločinu do byznysu. Tato fáze teď, doufejme, už končí," řekl český exprezident.

"Jsem proti každé posedlosti, fanatismu, dogmatismu a ideologické paličatosti," pokračoval.

Dodal, že v exprezidenství je českým průkopníkem. Zatímco Amerika je "plná" bývalých prezidentů, v Československu podle něj prezidenti v úřadě buď zemřeli nebo byli s hanbou vyhnáni.

Kritika zdůvodnění irácké invaze

Havel také částečně kritizoval americkou invazi do Iráku. Podle něj měla být zdůvodněna porušováním lidských práv Saddámovým režimem a nikoliv "pochybnými konstrukcemi o nebezpečných zbraních."

Zároveň se podivil nad tím, že experti v americké vládě a její poradci nepředvídali problémy, které v Iráku nyní nastaly.

Většinu obecenstva v sále univerzity tvořili její studenti.

Havel vs. Clinton online - klikněte ZDE

(Pro přehrání je potřeba mít nainstalovaný program RealPlayer, QuickTime nebo CiscoViewer)

Univerzita Havlovi vytvořila vlastní internetové stránky, na kterých je kromě jeho poznámek možné nalézt také archivní videa americké televize CNN z doby kolem 17. listopadu 1989.

Bush vzpomíná na Prahu

Univerzita rovněž pro stránky svého exkluzivního hosta pořídila několik rozhovorů s významnými osobnostmi, které vyzdvihují Havlovy zásluhy jako disidenta i prezidenta. Mezi nimi je například bývalý americký prezident George Bush, režisér Miloš Forman nebo zpěvák Lou Reed.

Bývalý americký prezident George Bush vypráví o Václavu Havlovi
Bývalý americký prezident George Bush vypráví o Václavu Havlovi | Foto: Repro Aktuálně.cz

"Nikdy nezapomenu, jak jsem jako prezident přijel do Prahy na první výročí sametové revoluce a stáli jsme na Václavském náměstí. Přišlo tam snad kolem milionu lidí. Stáli v každé vedlejší uličce a zdravili tohoto hrdinu svobody a demokracie," říká o Havlovi ve videonahrávce Bush.

Kolumbijská univerzita také na letošní podzimní semestr připravila řadu přednášek, diskusí, seminářů a dalších projektů, kterými chce připomenout Havlovu práci, jak v politice, tak na divadle.

Bývalý český prezident se před odcestováním do USA netajil tím, že by si tam rád našel čas na napsání nové divadelní hry.

 

Právě se děje

Další zprávy