Rumsfeld se vyhne Německu. Kvůli žalobě

BBC, red zah
14. 11. 2006 12:20
Washington/Berlín - Ministr obrany USA Donald Rumsfeld se zřejmě bude muset vyhnout Německu. Čelí tam žalobě za mučení vězňů na Gauntánamu a v Abú Ghraibu.
Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld | Foto: Aktuálně.cz

Americké Centrum pro ústavní práva (CCR) dnes podalo stížnost na Rumsfelda německé prokuratuře. Ta teď bude muset rozhodnout, zda odcházejícího ministra formálně obžaluje. Mluvčí prokuratury dnes odmítl sdělit, kdy úřad o stížnosti rozhodne. Podle něj si však zkoumání případu vyžádá čas.

Německé právo totiž dovoluje projednávat případy, které se udály kdekoliv na světě.

Právníci zastupující Centrum pro ústavní práva předali prokuratuře dvě stě stran dokumentů. Podle nich je bývalý ministr obrany odpovědný za události ve věznicích Gauntánamo a bagdádské Abú Ghraib.

Právníci Centra argumentují tím, že právě Rumsfeld, který tento týden složil svou funkci poté, co republikáni prohráli volby do Kongresu, osobně schválil mučení jako prostředek, jak z vězňů dostat informace.

Kterým směrem se vydá? George Bushe po porážce v kongresových volbách čeká rozhodnutí, co si počít se zbylými dvěma roky v úřadě prezidenta.
Kterým směrem se vydá? George Bushe po porážce v kongresových volbách čeká rozhodnutí, co si počít se zbylými dvěma roky v úřadě prezidenta. | Foto: Reuters
Konec Rumsfelda? Bush pochopil vzkaz - Demokratům se v USA podařilo ovládnout celý Kongres. Bush se nové realitě začal přizpůsobovat okamžitě, když obětoval ministra obrany. 

"Naším cílem je dát jasně najevo, že před trestem za mučení není možné utéct," řekl prezident centra Michael Ratner. Případem se podle něj nemůže zabývat mezinárodní trestní tribunál, neboť Spojené státy jeho zřízení neratifikovaly.

Německá prokuratura už jednou vyšetřování Rumsfelda v roce 2004 zamítla. Právníci, kteří jsou s případem seznámeni, však tvrdí, že tentokrát mají lepší důkazy, a to díky vyšetřování amerického Kongresu. Pomoci by podle nich mohla i Rumsfeldova rezignace z minulého týdne, neboť by prokurátoři mohli být pod menším politickým tlakem.

CCR zastupuje jednoho Sauda drženého na Kubě a jedenáct iráckých vězňů z Bagdádu. Podobně se již snažilo Rumsfelda obvinit v roce 2004. Tehdy však němečtí prokurátoři kauzu zamítli.

Kromě Rumsfelda chce Centrum žalovat mimo jiné amerického generálního prokurátora Alberta Gonzalese a dřívejšího šéfa CIA George Teneta.

Spojené státy však zatím odmítají jakékoliv zprávy, že by ve věznici v Guantánamu byli mučeni vězni, a praktiky tamních dozorců obhajují.

Rumsfeld nabídl minulou středu rezignaci poté, co republikáni prohráli volby do obou komor Kongresu. Z velké části kvůli nesouhlasu Američanů se způsobem vedení války v Iráku. Nahradí ho bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Robert Gates.

Kritika Rumsfelda se v posledních měsících ozývala i z americké armády a z řad Republikánské strany.

Infobox
Autor fotografie: Martina Běhounková

Infobox

V SOUVISLOSTECH

Čtyřiasedmdesátiletému ministrovi kritici vyčítali, že podcenil sílu ozbrojených povstalců v Iráku po americké invazi v roce 2003 a neposlal do země více vojáků.
Spory s ministry zahraničí

Během šesti let v čele Pentagonu proslul Rumsfeld uvnitř americké vlády mimo jiné špatnými vztahy s ministry zahraničí Colinem Powellem i Condoleezzou Riceovou.

V Evropě si udělal hodně nepřátel, když ji v jednom z projevů rozdělil na starou a novou podle podpory války v Iráku. Krátce po zahájení invaze v březnu 2003 tvrdil, že ví, kde jsou v Iráku zbraně hromadného ničení. Žádné však Američané nenašli.

"Nastal vhodný čas na změnu v čele Pentagonu," řekl ve svém prvním povolebním projevu prezident George Bush.

Nový ministr Robert Gates působil v CIA celkem šestadvacet let. Vedl ji v letech 1991 až 1993. Byl také bezpečnostním poradcem čtyř amerických prezidentů.

Do funkce ministra jej musí schválit Senát.

 

Právě se děje

Další zprávy