Černoši zbohatli. A vrací se na jih

Red Zah, pat
12. 12. 2005 0:01
Washington - Američtí černoši se začínají vracet "domů". Po desetiletích, kdy opouštěli jižanské státy a vydávali se za lepším živobytím na sever, se ve Spojených státech objevila nová migrační vlna.

Statisíce Afroameričanů se stěhují zpátky na jih, kde mají své rodinné a kulturní kořeny. Podle studie zpracované demografem Williamem Freyem se od počátku devadesátých let přemístilo zpět do jižanských států přes osm set tisíc černochů.

Jaké jsou příčiny tohoto velkého stěhování? Domů na jih se především rozhodla vrátit černošská generace, která se v produktivním věku dokázala na severu, ale třeba také v Kalifornii, dobře zabezpečit. Mohli se tak nyní připojit k vlně amerických důchodců, kteří si už po léta odjíždějí užít penzi do teplejších krajů.

První černoši ze střední vrstvy

"Jde o vůbec první vlnu černých seniorů, kteří se byli schopni propracovat do středních vrstev. Dokázali využít zákonů na ochranu občanských práv a zvýhodnění, kterých se jim dostalo, a nyní se chystají prožít aktivní stáří," vysvětlil deníku USA Today William Frey z Brookingsova institutu.

Podle něj bude přesun Afroameričanů na jih pokračovat a pravděpodobně dál sílit. Na rozdíl od ostatních obyvatel Spojených států mají o jednu velmi silnou motivaci navíc: Vrací se tam, odkud přišli a kde mají stále mnoho příbuzných.

Samotné zbohatnutí a touha po domově by však zřejmě černošskou migrační vlnu nezvedly. Příčinou jejich návratu je i to, že se na jihu zásadně změnily podmínky k životu.

Jackson: Lepší život je na jihu

"Odcházeli jsme na sever za prací a svobodou," řekl deníku Financial Times proslulý aktivista za občanská práva reverend Jesse Jackson. "Nyní se vracíme na jih, protože tu můžeme najít ještě lepší práci a také lepší podmínky k životu. Když jsem před čtyřiceti lety odcházel, nepracoval na hlavní třídě v rodném Greenville jediný černoch. To už dnes zdaleka neplatí," popisuje přeměnu podmínek v jižanských státech Jackson.

Podle reverenda Jesseho Jacksona dnes černoši najdou lepší práci a lepší život právě na jihu.
Podle reverenda Jesseho Jacksona dnes černoši najdou lepší práci a lepší život právě na jihu. | Foto: Aktuálně.cz

Černošští aktivisté připisují většinu pozitivních změn afirmativním akcím, kdy byly v posledních desetiletích příslušníci menši zvýhodňováni například při přijímání na školy. Mezi těmi, kdo se v současnosti vrací na jih, jsou právě především Afroameričané s vysokoškolským vzděláním.

Budou se demokraté radovat?

Přesun černochů může mít i důležité politické důsledky. Demokratické straně se v poslední době na jihu nedaří. John Kerry jako její kandidát v loňských prezidentských volbách tam s Georgem Bushem prohrál na celé čáře. Vzhledem k tomu, že Afroameričané volí až z devadesáti procent demokraty, mohla by se pro ně na jihu obracet situace k lepšímu.

Ať už bude za demokraty v roce 2008 kandidovat kdokoli, do Bílého domu se může stěží dostat, pokud nezvítězí aspoň v jednom z jižanských států.

 

Právě se děje

Další zprávy