Kazachstáne, boj se! Borat je tady

Roman Staněk
29. 9. 2006 0:00
New York - Americký prezident Bush pozval do Bílého domu kazašského prezidenta Nazarbajeva. Ale kde je sprostý a rasistický reportér Borat?

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, který Kazachstánu vládne tvrdou rukou už od roku 1989, přijel na návštěvu Spojených států a právě dnes jedná se svým americkým protějškem Georgem Bushem v Bílém domě. Jestli dojde i na diskutovaná lidská práva, ale není stále jasné.

Díky Boratovi však celý svět ví, jak to v Kazachstánu "opravdu" vypadá. A nejen s lidskými právy.

Kazašská díra v Boratově podání

Britský komik Sasha Baron Cohen alias Borat Sagdyjev, rasistický, sexistický, sprostý a hlavně fiktivní kazašský reportér je například přesvědčen, že kazašské víno se vyrábí z koňské moči a gayové musí nosit modré klobouky.

Infobox

Fikce a fakta o Kazachstánu

  • Kazaši pijí zkvašené koňské mléko, kumys, a ne zkvašenou koňskou moč, o které Borat tvrdí, že je kazašské víno
  • Ženy v Kazachstánu mohou volit, ačkoliv volby podle západních pozorovatelů neprobíhají svobodně. Borat předstírá úžas, když se dozvídá, že v USA ženy mohou volit, zatímco koně ne, a říká, že ženy jsou v Kazachstánu velmi ctěné hned po bohu, muži, koni a psu.
  • Autoritářský kazašský prezident Nazarbajev tvrdí, že chce, aby jeho země šla příkladem v náboženské toleranci. Borat je však velmi antisemitský. Ve skutečnosti je anisemitismus v postsovětských zemích velmi rozšířen.
  • Borat tvrdí, že od roku 2003 od dob Tulejakivových reforem homosexuálové nemusí nosit modré klobouky. Homosexualita byla v Sovětském svazu nelegální, nošení modrých klobouků je však nesmysl. Podle stránek www.gay.kz byla homosexualita v Kazachstánu dekriminalizována v roce 1997
  • Při hovoru s lidmi Borat využívá polská slovíčka a zapisuje si poznámky v hebrejštině. Úředními jazyky Kazachstánu jsou kazašština a ruština. Kazašská hymna je v Boratově podání prosté odříkávání největších kazašských měst.

V Boratově podání je Kazachstán odporná, špinavá díra plná potulných prostitutek. Absolutní neznalost Kazachstánu a jeho kultury mezi lidmi ze západních zemí dává Boratovi téměř neomezené možnosti vymýšlet si neuvěřitelné historky.

Jeho vlasy i obří knír jsou pravé a Cohenovi, jehož předkové pocházejí z Íránu, trvá zhruba dva měsíce, než mu naroste. Omšelý oblek Borat nikdy nepere, aby tak získal autentický i čichový charakter.

Aby více vyniklo, že je Borat skutečně cizinec, své poznámky si píše v hebrejštině a při hovoru s lidmi občas využívá polská slova jako Jak sie masz? Dzien dobry nebo Przepraszam, samozřejmě vždy v nesprávných situacích.

Borat live

Největší rozruch vzbudil Borat těsně před zahájením živého vysílání evropských cen MTV, které v loňském roce uváděl. Přítomné novináře v Lisabonu šokoval, když jim jako dárek přinesl pytel mrtvých ptáků z Rumunska (Rumunsko bylo první evropskou zemí, kde byla zaznamenána ptačí chřipka).

A opřel se i do kazašské vlády, která prostřednictvím svého mluvčího, ministra zahraničí, vydala téměř okamžitě následující prohlášení:  "Považujeme chování pana Cohena za naprosto nepřijatelné a neslučující se s etikou a civilizovaným chováním kazašského lidu."

Cohen se ale ničeho nezalekl a zašel ještě dál. Využil špatné formulace kazašského mluvčího a legraci si udělal také sám ze sebe a svého židovského původu. Na videonahrávce kazašské vládě odpovídá: "Chtěl bych oznámit, že nemám nic společného s panem Cohenem, a plně podporuji stanovisko naší vlády žalovat toho Žida."

"Od Tuleyakivových reforem v roce 2003 je skutečně Kazachstán civilizovanější než kterýkoliv stát na světě," pokračuje v prohlášení Borat a vyjmenovává všechny vymoženosti země, jako například nejčistší prostitutky v celé Střední Asii.

Prezidentova dcera ho hájí

Jen několik dní nato vyšel v New York Times velký inzerát, ve kterém kazašská vláda vydala prohlášení o demokratických hodnotách země, vzdělávacím systému a právech žen. Také Boratova internetová stránka www.borat.kz byla 13. prosince 2005 zrušena.

I přesto, že většina kazašské vlády se staví ostře proti Boratovi, jedna z nejvlivnějších ženských političek v zemi, poslankyně a dcera prezidenta Nazarbajeva, v televizním pořadu Karavana prohlásila, že "existence Boratovy internetové stránky zemi poškozovalo mnohem méně než její uzavření, o kterém psala všechna světová média."

"Neměli bychom se humoru bát a snažit se kontrolovat všechno," prohlásila také dcera autoritářského prezidenta, který podle západních pozorovatelů likviduje politickou opozici a zfalšoval výsledky posledních prezidentských voleb, ve kterých získal přes 80 procent hlasů.

Falešný dokument

Právě v den návštěvy kazašského prezidenta u George Bushe jde do kin Boratův falešný dokument s názvem Cultural learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

Prohlédněte si trailer z filmu.

Zajímavostí určitě je, že všechny záběry nového filmu, které se měly odehrávat v zaostalém Kazachstánu, byly natočeny v Rumunsku, které se v lednu 2007 stane členem Evropské unie. Lidé, včetně těch, kteří představují Boratovu rodinu, jsou Rumuni z odlehlých vesnic.

Až na protesty ze strany kazašské vlády se film nesetkal s negativními ohlasy.

Cohen není jen Borat

Kromě světoznámého Borata je britský komik Sasha Baron Cohen, který se narodil 13. října 1971 ve Staines do židovské rodiny, třeba také Brunem nebo Alim G.

Kromě světoznámého Borata je britský komik Sasha Baron Cohen, který se narodil 13. řijna 1971 ve Staines do židovské rodiny, třeba také Brunem nebo Alim G.
Kromě světoznámého Borata je britský komik Sasha Baron Cohen, který se narodil 13. řijna 1971 ve Staines do židovské rodiny, třeba také Brunem nebo Alim G. | Foto: en.wikipedia.org

Bruno, který nemá druhé jméno, stejně jako Madonna, je na módu vysazený homosexuální rakouský reportér. Ve své show Funkyzeit mit Bruno diskutuje s hosty o módě i homosexualitě.

Jezdí hlavně po konzervativních amerických jižanských státech a provokuje otázkami o homosexualitě na typicky mužských akcích, jako jsou rodeo nebo fotbalové zápasy.

V jedné scéně z pláže Bruno přesvědčí zápasníky z Plymounthské univerzity, aby předvedli na kameru několik mužných gest. Ti vypínali do kamery obnaženou hruď a předváděli své tělesné vnady. Na konci záběru je Bruno vyzval, aby pozdravili diváky rakouské Gay TV. Zápasníci, kteři se předtím bavili, se najednou rozčílili.

Jeho vlasy i obří knír jsou pravé a Cohenovi, jehož předkové pocházejí z Íránu, trvá zhruba dva měsíce než mu naroste.
Jeho vlasy i obří knír jsou pravé a Cohenovi, jehož předkové pocházejí z Íránu, trvá zhruba dva měsíce než mu naroste. | Foto: Bontonfilm

Ali G je v Česku nejznámější. Hloupý a stále nadržený rapper, který se u nás dostal do širšího povědomí filmem Ali G in da house. Poprvé se postavička Ali G objevila na britské televizní stanici Channel 4 v jedné televizní show jako "hlas mladých".

Ali G dělá rozhovory s různými veřejně známými lidmi z Velké Británie. Vyzpovídal například Davida a Victorii Beckhamovy, bývalého tajemníka OSN Butruse Butruse-Ghálího nebo Edwina Buzze Aldrina, druhého člověka, který vstoupil na Měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy