Republikánský politik dál čelí žalobě

Red Zah, ČTK, mkr
6. 12. 2005 11:10
Austin - Americký republikánský politik Tom DeLay byl zproštěn obvinění ze spiknutí, ale nadále čelí obžalobě z praní špinavých peněz.
Tom Delay
Tom Delay | Foto: Reuters

Toho se měl údajně dopustil při machinacích kolem financování předvolební kampaně v Texasu v roce 2002.

DeLayův mluvčí Kevin Madden prohlásil pro agenturu AP, že rozhodnutí soudu ukazuje na nepodložené obvinění. "Podtrhuje to jen, jak jsou obvinění bezobsažná a politicky motivovaná," pravil Madden.

Trvající obvinění zmařilo DeLayovy naděje na brzký návrat do funkce vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu, kde hrál klíčovou úlohu při prosazování záměrů prezidenta George Bushe v zákonodárném sboru.

Rozhodnutí soudce Pata Priesta znamená, že případ směřuje k soudnímu přelíčení, které začne příští rok. Státní zástupce Ronnie Earl se proti zprošťujícímu verdiktu soudce zatím neodvolal.

Špinavé peníze z volební kampaně

Konzervativec DeLay, přezdívaný kvůli svému politickému stylu "Kladivo", stanul před soudem již 21. října, kdy se však k případu nevyslovil. Řízení bylo krátce poté odročeno kvůli žádosti obhajoby o změnu soudce v tomto politicky citlivém případu.

Velká porota v Austinu začátkem října obvinila DeLaye z praní asi 190 000 dolarů na volební kampaň v roce 2002 v Texasu; peníze údajně pocházely od firem a jejich použití texaský zákon dovoluje jen pro administrativní účely. Kongresmanovi hrozí trest až doživotního vězení.

Po volbách v roce 2002 republikáni získali většinu v texaském zákonodárném sboru poprvé od občanské války v 19. století. Po jejich vítězství následovalo kontroverzní překreslení hranic volebních okrsků, které vedlo k vyššímu počtu republikánů z Texasu ve federální Sněmovně reprezentantů.

 

Právě se děje

Další zprávy