USA přiznaly, že v Iráku nasadily fosfor

nat, ČTK, AP
16. 11. 2005 14:45
Washington/Řím - Pentagon přiznal, že americké jednotky použily ve Fallúdži bílý fosfor proti iráckým povstalcům.
Husajbá - Americký voják Dennis Howard mluví s místními dětmi během operace Steel curtain v západoiráckém městě Husajbá. (Reuters)
Husajbá - Americký voják Dennis Howard mluví s místními dětmi během operace Steel curtain v západoiráckém městě Husajbá. (Reuters) | Foto: Reuters

Mluvčí amerického ministerstva obrany Barry Venable zároveň odmítl zprávy italských médií, že by ho Američané při loňské ofenzívě nasadili také proti civilistům. Podle něj je sice fosfor používán především k osvětlení objektů při nočních bojích, ve Fallúdži ho však Američané použili také jako zbraň proti iráckým povstalcům.

Italská televize RaiNews 24 minulý týden informovala o tom, že byla tato samovznětlivá látka použita proti civilistům. Televize odvysílala reportáž, v níž obyvatelé Fallúdži vypovídají, jak byli svědky nasazení chemických zbraní americkými vojáky během dobývání města v listopadu 2004.

Vojáci si fosfor pochvalují

Venable hájil postup amerických jednotek odkazem na článek v odborném vojenském časopise. V něm veteráni z Fallúdže prohlašují, že bílý fosfor se osvědčil jako efektivní a všestranná munice. Kromě zaměřování cílů sloužil také jako potenciální psychologická zbraň v případech, kdy se Američanům nedařilo efektivně zasáhnout povstalecká stanoviště pomocí vysoce výbušné munice.

Podle mluvčího Pentagonu jsou fosforové granáty běžně používanou zbraní a žádná mezinárodní úmluva o zbraních vztahující se na Spojené státy ji nezakazuje. Bílý fosfor je samovznětlivá nažloutlá průhledná látka voskové substance a štiplavého zápachu. Může způsobovat bolestivé popáleniny.

Evropský parlament žádá vyšetřování

Problémem se dnes zabýval také Evropský parlament. Tři frakce - liberálové, Zelení a socialisté - požadovaly, aby bylo použití fosforových zbraní ve Fallúdži nezávisle vyšetřeno.

Bitva o Fallúdžu byla jedním z nejkrvavějších bojů po pádu Bagdádu v dubnu 2003. Město vzdálené asi 35 mil západně od iráckého hlavního města bylo rozhodující pevností iráckých povstalců.


 

 

Právě se děje

Další zprávy