Sezóna hurikánů se blíží, rekord nepadne

lem, BBC
23. 5. 2006 15:38
Washington - Letošní sezóna atlantických hurikánů bude opět nadprůměrná, tvrdí americký Národní úřad pro oceány a atmosféru.
Nejvíce škod a obětí si loni vyžádala bouře Katrina, která zasáhla okolí New Orleans
Nejvíce škod a obětí si loni vyžádala bouře Katrina, která zasáhla okolí New Orleans | Foto: Aktuálně.cz

Do začátku letošní sezóny hurikánů a tropických bouří schází něco víc než týden, Národní úřad pro oceány a atmosféru proto předstoupil před novináře s novou předpovědí pro letošní rok.

Předpověď na letošní rok - 10 hurikánů

"Předpokládáme, že v této sezóně nás čeká 13 až 16 tropických bouří. Deset z nich by pak mohlo mít sílu hurikánu," potvrdil v pondělí Conrad Lautenbacher. Čtyři až šest hurikánů může dosáhnout kritické síly tři a vyšší.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Sezóna hurikánů končí, příští bude horší
  • Londýn: Experti varují před hurikány
  • Hurikány sebraly práci 237.200 lidem
  • Hurikány nejvíc zranily pojišťovny

FAKTA:

SAFFIR-SIMPSONOVA HURIKÁNOVÁ STUPNICE

  • Slabý hurikán

Rychlost 32,6 až 42,6 metrů za sekundu

  • Mírný  hurikán 

Rychlost 42,7 až 49,5 metrů za sekundu

  • Silný hurikán  

Rychlost přes  49,6 až 58,5 metrů za sekundu

  • Velmi silný hurikán 

Rychlost 58,6 až 69,4 metrů za sekundu

  • Devastující hurikán  

Rychlost přes 69,5 metrů za sekundu  

Nicméně konečný verdikt je přece jen uspokojivý. Rok 2006 nebude zdaleka tak aktivní jako uplynulá rekordní sezóna, kdy se nad Atlantikem přehnalo 28 bouří.

Nejhorší z nich Katrina si v okolí New Orleans vyžádala životy 1300 osob. Téměř 80 procent města se ocitlo pod vodou a celková škoda přesáhla 96 miliard dolarů. 

"Loňská sezóna hurikánů otřásla starými rekordy. Byli jsme svědky největšího výskytu pojmenovaných bouří, nad Atlantikem se přehnalo nejvíce hurikánů a nejvíce bouří," řekl Lautenbacher. "Prokazatelně to byla nejničivější hurikánová sezóna, jakou Spojené státy zažily."

Během hurikánové sezóny, která spadá mezi 1. červen a  30. listopad, se v průměrném roce v Atlantiku zformuje deset tropických bouří, z toho šest hurikánů. Nicméně za posledních deset let bylo osm sezón početně nadprůměrných.

"Přestože rekord loňské sezóny překonán nebude, letošní sezóna bude opět nadprůměrná. A pamatujte si, že stačí jeden jediný hurikán, aby sezóna byla opět katastrofickou," dodal Lautenbacher na závěr tiskové konference.

Bouří nebude tolik, tvrdí Londýn

Londýnský Tropical Storm Risk (TRS), meteorologický ústav zaměřující se na tropické bouře, však přišel již v prosinci s jiným zjištěním.

Rok 2006 bude o něco méně aktivní než uplynulá rekordní sezóna, kdy se nad Atlantikem přehnalo 28 bouří.
Rok 2006 bude o něco méně aktivní než uplynulá rekordní sezóna, kdy se nad Atlantikem přehnalo 28 bouří. | Foto: Aktuálně.cz

"Přestože příští rok očekáváme další aktivní sezónu, možnost, že bychom zaznamenali v oblasti Zálivu opět pět silných hurikánů, jak tomu bylo letos, je dost nepravděpodobná," prohlásil Mark Saunders z meteorologického ústavu.

Vědci z londýnského meteorologického ústavu založili své bádání na výsledcích dostupných za posledních padesát let.

Spojené státy by tak mělo letos zasáhnout pět tropických bouří, z nichž dvě dosáhnou síly hurikánu, dvě bouře zasáhnou Karibik a z jedné se stane hurikán.

Více hurikánů v oblasti způsobují větry slabší než obvyklé západní pasáty vanoucí přes Atlantik a teplejší než teplota oceánu mezi Severní Afrikou a Karibskou oblastí.

 

Právě se děje

Další zprávy