V Kanadě začalo vybíjení mláďat tuleňů

Red Zah, ČTK
26. 3. 2006 13:45
Ottawa - U východních břehů Kanady, v Zátoce svatého Vavřince, začal každoroční lov tuleních mláďat. Protesty ochránců zvířat na sebe nenechaly dlouho čekat.
Letos bude u kanadských břehů vybito asi 325.000 tuleních mláďat, jejichž kožešina je cennou surovinou pro výrobu kožichů i dalšího oblečení.
Letos bude u kanadských břehů vybito asi 325.000 tuleních mláďat, jejichž kožešina je cennou surovinou pro výrobu kožichů i dalšího oblečení. | Foto: Reuters

Kanadské vládní úřady jej však hájí a používají při tom ekonomické i ekologické argumenty.

Předpokládá se, že letos bude u kanadských břehů vybito asi 325.000 tuleních mláďat, jejichž kožešina je cennou surovinou pro výrobu kožichů i dalšího oblečení.

V první etapě lovu, která byla zahájena dnes a potrvá asi 10 až 12 dnů, má být uloveno asi 90.000 zvířat, zbytek pak v průběhu dubna u břehů Newfoundlandu.

Lov tuleňů je klíčovým odvětvím ekonomiky této části Kanady. Politici proto jakoukoliv kritiku odmítají.
Lov tuleňů je klíčovým odvětvím ekonomiky této části Kanady. Politici proto jakoukoliv kritiku odmítají. | Foto: Reuters

Lovci dnes nebyli podle agenturních zpráv s průběhem lovu spokojeni, protože v důsledku neobvykle teplého počasí je u břehů příliš slabý led. To jednak komplikuje přístup lovců k jejich obětem, jednak způsobuje, že tuleni jsou rozptýleni na mnohem větší ploše než obvykle.

Počínání lovců bylo sledováno z lodí mnoha ochránci zvířat, kteří odsuzují krutý způsob zabíjení tuleňů. Lovci v zájmu zachování neporušenosti kožešiny často zvířata nestřílejí, ale ubíjejí palicemi.

Mezi protestujícími byly i celebrity jako bývalá francouzská filmová hvězda Brigitte Bardotová nebo bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney.

Kanadští politikové však obviňování z nelidské krutosti odmítají. Premiér Stephen Harper například při této příležitosti prohlásil, že lov tuleňů je klíčovým odvětvím ekonomiky této části Kanady a kromě toho pomáhá udržovat populaci těchto zvířat na přijatelné úrovni.

Připomněl, že tuleňů žije u kanadských břehů téměř šest milionů, mají tendenci se přemnožovat a působí značné škody na stavech rybích hejn.

 

Právě se děje

Další zprávy