Italský ministr padl - kvůli karikaturám

Reuters, Redakce ZAH
18. 2. 2006 19:55
Tripolis - Jedenáct lidí zabili policisté před italským konzulátem v Libyi při protestech proti karikaturám proroka Mohameda. Ty vedly večer k rezignaci italského ministra pro reformy. Uvnitř: FOTOGALERIE.
Policista u italského konzulátu v Libyi.
Policista u italského konzulátu v Libyi. | Foto: AP Photo/Libya TV via APTN

Incident se odehrál v pátek večer v přístavním městě Benghází.

"Konzulát obklopila zhruba tisícovka protestujících," popsal AP italský konzulární úředník v oblasti Antonio Simoes-Concalves.

Dav nejprve na budovu házel kameny a zápalné láhve, pak pronikl dovnitř, kde se střetl s libyjskou policií. Ta demonstranty rozháněla střelbou.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jedenáct lidí zahynulo, poraněných bylo podle BBC až pětapadesát. Libyjská televize ukázala záběry požáru a hasičů, kteří se snažili jej uhasit.

Kaddáfí vyhodil ministra vnitra

Dav vážně poškodil nejméně pět vozidel. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dnes večer propustil ministra vnitra i šéfa místní policie v Benghází, protože podle něj použili vůči protestujícím "přehnanou sílu."

Zároveň však Kaddáfího vláda odsoudila násilí demonstrantů.

Ti přišli ke konzulátu vyjádřit odpor k chování italského ministra pro reformy Roberta Calderoliho, který se dříve nechal fotografovat v tričku s potiskem jedné z karikatur, na níž je zobrazen prorok Mohamed.

"Ministr s tričkem" odstoupil

Calderoli dnes večer na funkci rezignoval, když ho o to již dříve požádal i premiér Silvio Berlusconi. Ten po nočním incidentu telefonicky hovořil s Kaddáfím.

Ministr Calderoli pověřený agendou institucionálních reforem zastupoval v nynější vládě pravicového Berlusconiho populistickou a xenofobní Ligu severu. Je znám tvrdými vyjádřeními na adresu muslimů a imigrantů.

"Odstupuji, protože nechci dále stupňovat manipulace, které používají vůči mé osobě i Lize severu strany vládní koalice," prohlásil Calderoli. V rozhovoru pro deník La Repubblica odmítl odpovědnost za nepokoje v Benghází.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy