Z afrických vrcholků rychle mizí sníh

Red Zah, Reuters, ČTK
13. 11. 2006 0:00
Dar Es-Salám - K poezii nejvyššího afrického vrcholku Kilimandžára patří sníh, jinak na černém kontinentě velmi vzácný. Bude vzácným i tady?
Na snímku z února 1993 je vidět  ještě hodně sněhu.
Na snímku z února 1993 je vidět ještě hodně sněhu. | Foto: Reuters

Stálá sněhová pokrývka z hory mizí rychleji, než odhadovaly dosavadní černé prognózy. Nejnovější výzkum ukázal, že Kilimandžáro by se mohlo trvale ocitnout bez bílé "čepice" do deseti let.

Ledovec na vrcholu roztává

Geolog Lonnie Thompson v říjnu 2002 v americkém vědeckém časopise Science napsal, že ledovec na Kilimandžáru by mohl roztát nejpozději do roku 2020. Vědec tehdy na základě vzorků odebraných ze šesti ledovcových jader rovněž zjistil, že nejvyšší africký vrchol led pokrývá už téměř 12 tisíc let.

Tento snímek byl pořízen o sedm let později.
Tento snímek byl pořízen o sedm let později. | Foto: Reuters

Situace hory vysoké 5892 metrů je však nyní možná ještě vážnější. "Změny jsou dramatické," konstatoval nyní Thompson. "Mizení ledu se možná dokonce ještě urychlilo," upozorňuje vědec.

Od roku 1912, kdy byl poprvé změřen rozsah ledové masy na Kilimandžáru, ztratila hora 82 procent objemu svého ledu. Mezi lety 1962 a 2000 klesla tloušťka ledu o 17 metrů, což odpovídá úbytku půl metru za rok.

Vyschne zásobárna vody

Jednomu z hlavních ledovců hrozí rozštěpení, neboť v jeho středu se utvořila velká trhlina sahající až na kamenné podloží.

Rozpůlení ledovce by mohlo být dokonáno během půl roku, obává se Thompson. Od roku 2000 tento ledovec ztratil třetinu své tloušťky, která tehdy činila devět metrů.

Také jižní ledovcová pole prý za stejné období ztratila čtyři až pět metrů."Od roku 2000 se na ledovcích nevytvořil žádný nový led," tvrdí vědec.

Úbytek ledu a sněhu na vrcholu Kilimandžára je patrný i pouhým pohledem. Thompson chce na základě leteckých snímků přesně vypočítat, jak rychlý je celkový úbytek ledové masy. Zmizením sněhu by v regionu vyschla důležitá zásobárna vody.

Ledovce v Ruwenzori tvoří část konžsko-ugandské hranice.
Ledovce v Ruwenzori tvoří část konžsko-ugandské hranice. | Foto: Aktuálně.cz

Taje i ledovec v Ruwenzori

Klimatické změny způsobují tání ledovcového pole také v pohoří Ruwenzori v rovníkové Africe.

Ledovec v Ruwenzori - tvoří část konžsko-ugandské hranice a představuje jednu z hlavních ugandských turistických destinací - by mohl podle některých expertů za 20 či 30 let zcela roztát.

"Od roku 1910 se zmíněné ledovce zmenšily o 60 procent. Pokud teploty porostou stejným tempem jako nyní, je velká pravděpodobnost, že se úplně vytratí," varoval specialista na globální oteplování při ugandském ministerstvu životního prostředí James Magezi-Akiiki.

 

Právě se děje

Další zprávy