Pokus o puč v Kongu: Ozbrojenci obsadili televizi

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 30. 12. 2013 12:44
Letiště v Kinshase bylo pod palbou, podle agentury Reuters jde o útok na prezidenta Kabilu
Foto: Aktuálně.cz

Kinshasa - Ozbrojenci hlásící se ke konžskému náboženskému předákovi Paulu Josephu Mukungubilovi přepadli v metropoli Kinshase mezinárodní letiště a krátce obsadili budovu rozhlasu a televize RTNC.

Bezpečnostní složky Demokratické republiky Kongo je ale posléze vytlačily, informovaly agentury s odvoláním na policii.

"Přišli jsme vás osvobodit"

Mladíci vyzbrojení puškami a mačetami vtrhli do budovy televize a několik reportérů zadržují jako rukojmí.

Podle agentury Reuters šlo zřejmě o pokus o státní převrat. Naznačuje to alespoň prohlášení, které bylo odvysíláno předtím, než se televize odmlčela.

Dvojice ozbrojenců předstoupila před kameru a v politickém prohlášení divákům vzkázali, že "Gideon Mukungubila přišel, aby vás osvobodil z rwandského otroctví".

Policie následně budovu televize obklíčila. "Pokoušíme se je vytlačit," řekl agentuře AFP policejní mluvčí Mwana Mputu. To se po několika desítkách minut podařilo.

V centru Kinshasy se nicméně vyprázdnily ulice a obchody byly zavřené.

Prorok věčnosti

Pod palbou bylo i mezinárodní letiště a také vojenská základna Tshatshi, která leží nedaleko budovy ministerstva obrany.

Dvaačtyřicetiletý Joseph Kabila se prezidentem Demokratické republiky Kongo stal v roce 2001 poté, co byl zavražděn jeho otec a předchozí prezident Laurent-Désiré.

Jak připomněla ČTK, Mukungubila, jemuž jeho stoupenci přezdívají Gideon a on sám se označuje za "proroka věčnosti", proti němu kandidoval v prezidentských volbách v roce 2006.

Mukungubila otevřeně kritizuje mírovou dohodu podepsanou tento měsíc s tutsijskou povstaleckou skupinou Hnutí 23. března (M23) ve východním Kongu. Zároveň obviňuje Kabilovu vládu, že podlehla zájmům Tutsiů a tlaku sousední Rwandy.

 

Právě se děje

Další zprávy