Boje v Kongu končí, povstalci složí zbraně

Michal Žák Zahraničí Michal Žák, Zahraničí
5. 11. 2013 12:42
Hnutí 23. března vzdorovalo 20 měsíců, po porážkách chce usednout k jednacímu stolu.
Konžští vojáci poblíž města Bunagana na severu země, kde bojovavli s povstalci z hnutí M23. To vyhlásilo 4. listopadu demobilizaci.
Konžští vojáci poblíž města Bunagana na severu země, kde bojovavli s povstalci z hnutí M23. To vyhlásilo 4. listopadu demobilizaci. | Foto: Reuters

Kinshasa - Povstalecká skupina Hnutí 23. března (M23) oznámila konec rebelie, která v uplynulých 20 měsících vyhnala z domovů na 800 000 Konžanů.

Stalo se tak jen pár hodin poté, co vláda Demokratické republiky Kongo ohlásila vítězství.

Civilní vůdce povstalců Bertrand Bisimwa v prohlášení oznámil, že chce pokračovat v politickém jednání. Vyzval proto bojovníky, aby složili zbraně a demobilizovali se.

Povstalci tak reagují na vývoj na bojišti.

Armáda koncem října spustila velkou ofenzivu a v uplynulých týdnech se jí podařilo rebely vypudit z měst na východě země. Během noci na úterý se pak vojáci zmocnili posledních dvou bašt M23.

Hnutí 23. března

Skupina M23 vznikla na jaře 2012. Založili ji povstalci, kteří předtím bojovali v řadách armády. Měla údajně podporu Ugandy a Rwandy, k čemuž počátkem roku dospěla i OSN. Oba státy to nicméně vehementně popíraly.

Mezi hlavní požadavky rebelů patřila lepší ochrana menšinového etnika Tutsiů na východě Konga, k němuž většina členů M23 náleží.

Mluvčí vlády Lambert Mende oznámil, že řada rebelů se vzápětí vzdala, zbylí utekli ze země. "Můžeme říci, že je konec, ale nikdy nevíte," řekl BBC.

"Ti, kteří uprchli, se mohou vrátit s jednorázovými akcemi, takže musíme vše ukončit politicky, abychom si byli jistí, že naši lidé budou moci spát beze strachu."

 

Právě se děje

Další zprávy