Tuniský premiér slíbil, že islamistická vláda odstoupí

ČTK ČTK
23. 10. 2013 22:30
Protivládních demonstrací se zúčastnilo deset tisíc lidí.
Demonstrací v Tunisu se zúčastnilo na deset tisíc lidí.
Demonstrací v Tunisu se zúčastnilo na deset tisíc lidí. | Foto: Reuters

Tunis - Tuniský premiér Alí Larajíz potvrdil, že jeho islamistická vláda odstoupí, jakmile se s opozicí dohodne na vytvoření přechodné úřednické vlády, která povede zemi do voleb. Rezignaci kabinetu ve středu v Tunisu požadovalo zhruba 10 tisíc demonstrantů.

Premiér odchod vlády podmínil dokončením rozhovorů s představiteli opozice a naplněním předchozích dohod. Jejich obsahem je dokončení nové tuniské ústavy, stanovení volebního data a sestavení nové volební komise. Jakmile budou tyto úkoly splněny, vláda odstoupí, konstatoval Larajíz. Jednání s opozicí má trvat tři následující týdny.

Politická krize v Tunisku trvá od února, kdy byl zavražděn kritik vlády Šukrí Bilajd. Následovaly bouřlivé protesty, které se pak opakovaly po červencové vraždě dalšího oponenta islamistů Muhammada Brahmího. Vládnoucí Strana obnovy nakonec souhlasila, že odstoupí. Vyjednávání s opozicí se ale zpožďují.

Opozice proto na dnešek svolala další akci, která byla výrazem nespokojenosti s těmito průtahy. Na demonstraci přišlo 10 tisíc lidí. Mnozí nesli národní vlajky a hesla, aby vláda odstoupila. "Nevěříme, že tato vláda odstoupí. Nikdy neprokázala dobrou vůli," sdělil jeden z účastníků. Část demonstrantů došla až před vládní budovy, policie vyslala do ulic početné jednotky.

Strana obnovy získala po svržení prezidenta Zína Abidína bin Alího ve volbách čtyřicet procent hlasů. Další politický vývoj byl v Tunisku sice méně chaotický než v dalších severoafrických zemích, například v Egyptě nebo v Libyi, letošní dvě politické vraždy ale situaci vyostřily.

 

Právě se děje

Další zprávy