Hrdina z Nairobi zachránil s jedinou pistolí 100 lidí

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 9. 2013 11:45
Do pekla v nákupním centru se kvůli rukojmím vrátil celkem dvanáctkrát.
Hrdina z Nairobi
Hrdina z Nairobi | Foto: repro The Telegraph

Nairobi - Teroristé v keňském nákupním centru nenarazili jen na bezmocné oběti.

V době útoku si v jedné z místních kaváren vychutnával šálek povzbuzujícího nápoje také příslušník britských elitních jednotek SAS. S jedinou pistolí zachránil stovku rukojmích.

"Prokázal skutečné hrdinství, dvanáctkrát se vrátil a zachránil sto lidí. Představte si, jaké to muselo být, vrátit se, když víte, co se tam děje," řekl listu The Telegraph nejmenovaný přítel britského vojáka. 

Po dramatické záchraně rukojmích byl voják Jejího Veličenstva, jehož jméno nesmí být z bezpečnostních důvodů zveřejněno, vyfocen. Na snímku (výše) je s rozmazaným obličejem, přesto jde o silně emotivní momentku - zachycuje, jak hrdina z Nairobi s pistolí zastrčenou za džíny vyvádí dvě vystrašené ženy.

Jednotky Special Air Service, což je obdoba amerických Navy SEALs, v Keni operují. Za úkol mají mimo jiné sledovat britské občany, kteří inklinují k somálským islamistům, připomíná list The Daily Mail.

Přežili svou smrt

A jak drama v nákupním centru prožívali samotní rukojmí? Američan Nick Handler si vzpomíná, že trávil poklidný den s rodinou, jakých už v životě zažil mnoho. Netušil, že může být poslední...

Do nákupního centra se vypravil s manželkou a dvouletou dcerou. Žena šla nakupovat a Handler s dcerou na ni čekali v kavárně. "Z ničeho nic jsem uslyšel silnou explozi a po ní nějakou střelbu, ihned jsem popadl dceru a utíkal. Naštěstí jsme seděli blízko dveří a stačili utéct přes nákupní palác," popsal Nick Handler svůj zážitek televizi ABC.

"Bylo to naprosto děsivé, nevěděli jsme o sobě navzájem a ani netušili, co se vlastně děje," vzpomíná. Právě to, že nevěděl, co je s jeho manželkou, která je v osmém měsíci těhotenství, bylo pro něj ze všeho nejhorší. Stejný pocit prožívala i jeho žena Lyndsay.

Rodina Handlerových se sice ocitla v nesprávnou chvíli na nesprávném místě, přesto může hovořit o štěstí. Lyndsay se ukryla v kině, poté se jí podařilo dostat na střechu. Po hodinách čekání ji policisté a hasiči konečně dostali do bezpečí.

Manžel s dcerou Julií museli na pomoc čekat dalších devadesát minut. Nakonec se  dočkali a dojemným setkáním před nákupním centrem vlili záchranným složkám novou krev do žil.

"Podíval jsem se jí do obličeje a v jejích očích spatřil všechen ten strach a nejistotu, jež v ní po celou narůstaly. Najednou se rozplynuly, byl to pro nás všechny velmi silný zážitek," popsal setkání.

Raději jsem dělal mrtvého

Osmnáctiletý Umar Ahmed musel předstírat, že je mrtvý. Aby přežil.

"Byl jsem na střeše Westgatu, kde je parkoviště, když jsem najednou uslyšel křik a střelbu, rozběhl jsem se ke schodům, ale zahlédl někoho, jak běží nahoru, vrátil jsem se tedy a schoval za jedním z aut," popsal mladík nejdramatičtější okamžiky svého života agentuře AFP.

Všiml si, že jeden z teroristů jde směrem k němu, a tak si - přestože utrpěl bolestivé popáleniny - lehl na zem a předstíral mrtvého. "Jeden z nich došel až ke mně, díky bohu se ale nakonec otočil a odešel. Nakonec přišla policie a evakuovala nás," dodal.

Drama v Nairobi pokračuje čtvrtým dnem, policie ale v úterý dopoledne oznámila, že zbylé rukojmí osvobodila. Hon na teroristy z islámského hnutí Al-Šabáb ale stále není u konce.

 

Právě se děje

Další zprávy