Egypt: Zvůle policie? Ne, boj s teroristy, říká vnitro

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
17. 8. 2013 23:52
Pokračování soudu s Mubarakem bylo z bezpečnostních důvodů zrušeno.
Foto: Reuters

Káhira - Egyptským ozbrojeným složkám se podle světových agentur podařilo v sobotu odpoledne vyklidit káhirskou mešitu, kterou ráno obsadily stovky stoupenců sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Armáda s policií budovu nejprve obklíčily a během obležení se ozývala v místě i střelba.

Poradce prozatímního prezidenta Mustafa Higází prohlásil, že Egypt čelí v současnosti "extremistickým silám", na což reaguje bezpečnostními opatřeními, která jsou v souladu s platnými zákony.

V mešitě bylo asi 700 příznivců konzervativního Muslimského bratrstva, z jehož řad vzešel i sesazený Mursí. Podle médií vypukla série přestřelek mezi ozbrojenci v minaretu mešity a vojáky v okolí mešity. Minaret je také jediným místem, které se bezpečnostním silám zatím obsadit nepodařilo.

Vojáci s islamisty, kteří se zabarikádovali uvnitř, v průběhu dne vyjednávali a přesvědčovali je, aby budovu opustili. Desítky Egypťanů tak učinily rychle, větší množství jich ale dlouho ještě zůstávalo uvnitř.

Mnozí nechtěli místo opustit z obav ze zatčení. Zatímco ženy a děti mohly odejít hned, muži byli nejprve vyslýcháni, což mezi lidmi ve svatyni na Ramsesovu náměstí vyvolávalo neklid.

Ramsesovo náměstí bylo jedním z center pátečních potyček, mešita tehdy fungovala i jako márnice a nemocnice dohromady, brzy se zaplnila těly mrtvých, zraněných i těch, kteří se zde jen chtěli ukrýt před násilím, popsala BBC.

Premiér: Bratrstvo rozpustit!

Egyptský premiér Hazím Bibláví mezitím přišel s návrhem, aby bylo Muslimské bratrstvo legálně rozpuštěno. Podrobnosti již Bibláví předložil ministrovi sociálních věcí, který má na starosti vydávání povolení pro nevládní organizace. "Nyní se celá věc důkladně studuje," uvedl premiérův mluvčí.

Muslimské bratrstvo na sociální síti Facebook oznámilo, že při pátečních střetech na káhirském Ramsesově náměstí zemřel i syn jednoho z vůdců Muslimského bratrstva Muhammada Badího. Celkem tento den přišlo po celém Egyptě o život 173 lidí, z toho 95 v centru Káhiry. Uvedlo to egyptské ministerstvo zdravotnictví. Zahynul mimo jiní Amar Badí, syn duchovního vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího.

Jak oznámilo ministerstvo vnitra, jen během pátku bezpečnostní složky zadržely 1118 lidí, obviňují je zejména z trestných činů souvisejících s terorismem. Na 250 osob je pokuraturou vyšetřováno z vraždy, pokusu o vraždu a z terorismu. Ministerstvo zároveň popřelo, že by proti lidem protestujícím v ulicích použilo nepřiměřenou sílu.

Armádě vyjádřil v sobotu podporu Mahmúd Badr, předák liberálního protiislámského hnutí Tamarrud, podle kterého je počet obětí nezbytnou cenou zaplacenou za záchranu národa před Muslimským bratrstvem.

#wikibox

V Káhiře měl v sobotu pokračovat soud s bývalým egyptským vůdcem Husním Mubarakem, jak ale uvedla agentura DPA, stání bylo z bezpečnostních důvodů zrušeno. Policie se totiž obávala, že by kvůli napětí v ulicích metropole nedokázala zajistit bezpečný převoz souzeného politika do soudní budovy. Mubarak se před soudem zodpovídá z údajné spoluviny na smrti zhruba osmi stovek demonstrantů při protivládních protestech v roce 2011.

V neděli by se měly opět otevřít egyptské banky, které kvůli nejnovějším nepokojům byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

Bomba před egyptským konzulátem

Asi 4000 lidí v sobotu demonstrovaly v centru tureckého největšího města Istanbulu, aby vyjádřily podporu islámským konzervativcům v Egyptě. Ty podporuje i turecká vláda.

V libyjském Benghází vybuchla bomba v před egyptským konzulátem. Tlaková vlna vyrazila okna budovy, okolních domů a poblíž zaparkovaných aut.

 

Právě se děje

Další zprávy