Zabraňte popravě Kaddáfího syna, žádá obhájce Británii

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 8. 2013 19:18
Exministra školství minulý týden odsoudili k smrti, Sajfu al-Islámovi prý hrozí to samé.
Sajf al-Islám.
Sajf al-Islám. | Foto: Reuters

Tripolis - John Jones, britský obhájce syna padlého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, požádal Londýn, aby se zasadil o vydání Sajfa al-Isláma k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu.

Chce tím zabránit tomu, aby byl korunní princ někdejšího režimu souzen v Libyi, kde mu hrozí trest smrti.

Haag v minulosti o Sajfovo vydání opakovaně žádal, ovšem Tripolis to odmítl s tím, že se v rodné zemi dočká spravedlivého procesu.

Jones o tom ovšem pochybuje, obzvláště poté, co soud v Misurátě minulý týden poslal na smrt bývalého libyjského ministra školství Ahmeda Ibrahíma.

Advokát je přesvědčen, že jeho klienta čeká po procesu, jenž má začít ještě v srpnu, stejný osud. "Nemůžete věrohodně tvrdit, že jste přeborníkem v mezinárodních lidských právech, pokud přivíráte oči nad chybami, jež se odehrávají v Libyi," napsal podle listu The Guardian britskému ministru zahraničí.

"Libye odmítá příkaz Mezinárodního trestního tribunálu k vydání Sajfa a (britské) ministerstvo zahraničí musí projevit, že za požadavkem Haagu na vydání stojí."

Obhájcova iniciativa má ale jen malou šanci na úspěch.

Zintánské milice, které Kaddáfího syna v listopadu 2011 zajaly, totiž odmítají Sajfovo vydání současné vládnoucí libyjské garnituře, byť to dříve slibovaly. A tak se pravděpodobnost, že by ho vydaly Haagu, takřka rovná nule.

Milice tvrdí, že je Kaddáfí držen na nejmenovaném místě v pohodlí a dostává se mu dosti jídla i lékařské péče.

Podle pracovníků humanitární organizace Human Rights Watch, kteří ho minulý rok viděli, ale měl amputované dva prsty, vytržený zub a zadržován byl v místnosti bez denního světla.

 

Právě se děje

Další zprávy