Výsledky nejsou, Mugabeho blízcí přesto hlásí vítězství

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
2. 8. 2013 16:42
Opozice mluví o "kolosálním podvodu", podle Africké unie byly volby svobodné.
Robert Mugabe krátce poté, co 31. července 2013 odevzdal svůj hlas ve volbách.
Robert Mugabe krátce poté, co 31. července 2013 odevzdal svůj hlas ve volbách. | Foto: Reuters

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe údajně drtivě zvítězil ve středečních prezidentských a parlamentních volbách.

Tvrdí to alespoň jeho spolustraníci, ačkoliv konečné výsledky doposud nejsou známy.

Mugabeho blízcí tvrdí, že dlouholetá hlava státu získá až 75 procent hlasů a jeho hnutí Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) bude mít v parlamentu dvoutřetinovou většinu.

Hlavní Mugabeho rival Morgan Tsvangirai a opozice ovšem mluví o "parodii na demokracii" a výsledky předem odmítají.

Svobodné, čestné, hodnověrné...

Šéf pozorovatelské mise Africké unie Olusegun Obasanjo ale podle agentury AFP označil volby v Zimbabwe za "svobodné, čestné a hodnověrné".

Pozorovatelský tým požaduje vyjasnění některých incidentů, jimž "se dalo předejít a které dokonce napovídají porušení zákona", řekl podle agentury AP bývalý nigerijský prezident Obasanjo.

"Předpokládáme, že prezident (Mugabe) získá 70 až 75 procent hlasů," řekl mluvčí ZANU-PF Rugare Gumbo agentuře AFP. "Věřím také, že budeme mít zhruba dvoutřetinovou většinu v parlamentu."

Podle dosud zveřejněných výsledků zvítězila Mugabeho strana v 52 z celkových 62 volebních obvodů. "Nemůžeme mít méně než 130 až 140 křesel," je přesvědčen Gumbo.

... anebo kolosální podvod?

Poslanecká sněmovna (dolní komora) zimbabwského parlamentu má 210 členů a dosud v ní mělo většinu Tsvangiraiovo Hnutí pro demokratickou změnu (MDC).

Dvoutřetinová většina by Mugabeho straně umožnila změnit ústavu. Její poměrně liberální znění teprve v březnu schválili Zimbabwané v referendu.

Oficiální výsledek prvního kola prezidentských voleb v Zimbabwe není teoreticky očekáván dříve než v pondělí, připomněla AFP.

Předčasné oznamování volebních výsledků nebo odhadů je v Zimbabwe nezákonné a policie už ve čtvrtek varovala, že zatkne každého, kdo tak učiní před oficiálním oznámením Národní volební komise.

Tsvangiraiův tábor už den po hlasování označil volby za "kolosální podvod" a jejich výsledky za neplatné. Neustále poukazuje na masivní manipulace a údajné podvody kolem hlasování.

Četní voliči ve městech - tradičně nepřátelských vůči Mugabemu - prý například nenašli svá jména na seznamech voličů, které byly navíc zveřejněny teprve v předvečer středečního hlasování. To znemožnilo veškeré ověření a námitky.

Devětaosmdesátiletý Mugabe vládne v Zimbabwe od doby, kdy země získala nezávislost, tedy už 33 let.

 

Právě se děje

Další zprávy