Pohřeb zavražděného politika přerostl v masový protest

ČTK ČTK
27. 7. 2013 17:44
Policie v Tunisu použila slzný plyn. Už v pátek jeden z demonstrantů zemřel.
Foto: Reuters

Tunis - V obrovskou protivládní manifestaci v sobotu v Tunisku přerostl pohřeb předního opozičního poslance Muhammada Brahmího, kterého ve čtvrtek zavraždili neznámí útočníci.

Zločin v zemi vyvolal velké protesty, které si v pátek večer vyžádaly první oběť, když byl při demonstraci ve městě Gafsa zabit jeden muž. Policie v sobotu dav rozháněla slzným plynem.

Smuteční průvod, který v čele s rodinou a přáteli zesnulého vyšel z Brahmího bydliště deset kilometrů severně od hlavního města, provázel zástup 10 až 20 tisíc truchlících a rozhněvaných lidí.

Část národa vkládá důvěru v armádu

Armádní vůz vezoucí rakev s tělem zavražděného, ovinutou státní vlajkou, projel hlavním městem s vojenským doprovodem až na hřbitov Džellaz, který se nachází na jihu metropole.

Průvodu se zúčastnili zejména příbuzní, přátelé a tisíce Brahmího stoupenců. Na přání rodiny ale nebyl přítomen nikdo ze zástupců islamistické vlády, která je široce obviňována z odpovědnosti za atentát.

"Lid chce pád režimu", "Strana obnovy je banda teroristů" či "Pryč s bratry Bratrů, pryč s trýzniteli národa," ozývalo se z davu s narážkou i na islamistické hnutí Muslimské bratrstvo. Právě jím se Strana obnovy inspiruje.

Brahmí byl pochován na stejném hřbitově jako Šukrí Bilajd, což je další opoziční politik, který byl podobným způsobem zavražděn letos v únoru. Už tehdy přitom tento zločin vyvolal v zemi nepokoje a protivládní protesty.

Hřbitov v sobotu v obavách z možných násilností střežily silné policejní oddíly.

Smuteční řeč pronesl nad rakví z pověření prezidenta náčelník generálního štábu armády generál Muhammad Salá Hamdí. Inspirována událostmi v Egyptě totiž většina Tunisanů upíná k vojákům své naděje, že je zbaví vlády islamistů. To vyjádřil v proslovu u Brahmího hrobu i jeden z opozičních aktivistů.

"Je tady šéf armády. Žádáme armádu, aby byla na straně lidu, jak vždy byla, a chránila Tunisany před Stranou obnovy," řekl.

Islamisté vyjadřují podporu vládě

Podle vlády mají čtvrteční vraždu Brahmího na svědomí extremističtí salafisté. Opozice a rodina mrtvého však útok připisuje Straně obnovy. Brahmího pohřeb se měl konat v pátek, ale jeho straničtí kolegové ho odložili na sobotu z obavy, aby obřad neradikalizoval oponenty vlády.

Od čtvrtka se v hlavním městě Tunisu shromažďují tisíce lidí požadujících sesazení vlády. Do ulic ale také vyšly tisíce islamistů, aby vyjádřily vládě podporu. Zemi hrozí opakování krvavých střetů jako v únoru.

Nynější protesty si v pátek večer už vyžádaly prvního mrtvého. Je jím 47letý aktivista politické strany Brahmího, který zemřel poté, co ho během demonstrace před policejní stanicí ve městě Gafsa zasáhl do hlavy granát se slzným plynem.

Ke střetu policie s provládními demonstranty došlo v sobotu v Tunisu před sídlem ústavodárného shromáždění, které má vypracovat novou ústavu. Policisté podle agentury Reuters zasáhli proti protestujícím, kteří požadují nejen odvolání vlády, ale i rozpuštění ústavodárného shromáždění. Přidaly se k nim i tisíce účastníků skončeného pohřbu Brahmího.

Tunisko v pátek na protest proti letošní již druhé likvidaci opozičního politika také ochromila generální stávka. Bylo zrušeno mnoho letů, zůstala zavřená většina obchodů a tržišť, dopravu v metropoli zajišťovalo jen několik tramvají a taxi.

 

Právě se děje

Další zprávy