Egypt počítá po útoku policie mrtvé. Jsou jich desítky

Martin Novák Martin Novák
27. 7. 2013 7:35
Oba tábory i EU vyzývají ke zklidnění a ke sjednocení Egypťanů
Policista míří pistolí na příznivce svrženého egyptského prezidenta Mursího během sobotních střetů ve městě Nasr, západně od Káhiry.
Policista míří pistolí na příznivce svrženého egyptského prezidenta Mursího během sobotních střetů ve městě Nasr, západně od Káhiry. | Foto: Reuters

Káhira/Tunis - Muslimské bratrstvo v sobotu oznámilo, že počet obětí po útoku na káhirskou demonstraci Mursího příznivců se vyšplhá na více jak sedmdesát.

K velkým ztrátám na životě mělo dojít v noci na sobotu a v sobotu brzy ráno, když bezpečnostní síly zahájily palbu na stoupence svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího.

Údaje o mrtvých se zatím dají jen těžko ověřit. Egyptská redakce televizní stanice Al-Džazíra hovoří o možná až 120 obětech ranního útoku a o asi 4500 zraněných.

Egyptský server Al-Ahrám nicméně napsal, že při tomto zásahu zemřelo jen deset lidí. Stanice BBC hovoří o stovce mrtvých, agentura AFP o více než pěti desítkách obětí.

Situaci zkouší klidnit obě strany i EU

Ministr vnitra Muhammad Ibráhím oznámil, že hodlá protest u mešity Rábaa al-Adavíja ukončit. Právě tam je shromaždiště stoupenců bratrstva, kteří se tam chtějí střídat při poklidném protestu na Mursího podporu. Obyvatelé čtvrti si ale kvůli trvajícím shromážděním a násilí stěžují.

Prozatímní prezident Adlí Mansúr vyzval v sobotu stoupence svého předchůdce, aby vyklidili shromaždiště u mešity Rábaa al-Adavíja a na náměstí Nahda, kam Mursího příznivci chodí už měsíc. Mansúr slíbil, že se nikomu nic nestane.

Řekl ale také, že vláda nemůže trpět dlouhodobě nejistou bezpečnostní situaci a opakované blokování dopravních tepen. Stát je instituce, již je třeba respektovat, řekl.

Ujistil, že je prezidentem všech Egypťanů a v podobném duchu rovněž viceprezident Muhmmad Baradej na Twitteru napsal, že je třeba přestat s polarizací občanů.

"Musíme používat rozum a být tolerantní, aby Egypťané mohli začít budovat Egypt," napsal.

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová odsoudila zabíjení v Egyptě a vyzvala všechny, aby se zdrželi násilí.

Muslimské bratrstvo: Střílejí, aby zabili

"Nestřílejí, aby zranili. Střílejí, aby zabili," řekl mluvčí Muslimského bratrstva Džihad Haddád, jehož citovala agentura Reuters. "Zranění způsobená střelami jsou na hlavách a na hrudích," dodal.

Násilí propuklo na okraj tábora, kde islamisté již tři týdny nepřetržitě protestují proti tomu, že armáda začátkem července Mursího svrhla. Vojáci ho sesadili a zadrželi po masových protestech Egypťanů proti jeho rok trvající vládě.

Podle Haddáda policie začala kolem 03:00 střílet na demonstranty granáty se slzným plynem. Nedlouho poté prý začaly létat ostré projektily a zasahovat lidi.

Podle předchozích informací televize Al-Džazíra při potyčkách, které propukly v pátek během demonstrací mezi odpůrci a stoupenci Mursího, zemřeli nejméně tři lidé v Káhiře a dalších minimálně sedm lidí v Alexandrii. Podle listu Al-Ahrám bylo při demonstracích po celé zemi zraněno přes 270 lidí.

Příznivci vs. odpůrci Mursího

Do ulic v pátek a v noci na sobotu vyšly statisíce Mursího příznivců i odpůrců. Podle agentury AP bylo v ulicích nejvíce lidí od svržení autokratického egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Za celý tento měsíc již při demonstracích v Egyptě zemřelo přes 180 lidí.

Prokuratura v pátek uvalila na Mursího dva týdny vazby kvůli údajnému spiknutí s palestinským Hamasem. Mursí bude vyslýchán v souvislosti s obviněním ze spolupráce s Hamasem při organizování útoků na policejní stanice a věznice.

Muslimské bratrstvo obvinění považuje za směšné a za návrat do doby režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Armáda, která Mursího přinutila 3. července odstoupit, dala bratrstvu do soboty čas ukončit protesty a připojit se k návrhu politického řešení situace, na jehož konci jsou nové volby. Bratrstvo ale považuje Mursího odstranění za nelegální a označuje ho za převrat.

Vypukne v Egyptě občanská válka?

Demonstraci v Káhiře a dalších městech svolali na páteční odpoledne jak představitelé Mursího Muslimského bratrstva, tak ministr obrany a armádní vůdce Abdal Fatáh Sísí. Ten vyzval Egypťany, aby vyšli do ulic a podpořili "boj proti terorismu".

Odpoledne po sobě stoupenci znesvářených táborů házeli kameny a láhve v káhirské čtvrti Šubra. Podle svědků bylo na místě mnoho zraněných. Severně od metropole se k místům střetů sjížděly sanitky.

Policie na mnoha místech zasahovala slzným plynem, zraněných měly být až stovky. Nepokoje pokračovaly i v noci na sobotu. Média spekulují, že Egypt je na pokraji občanské války.

Vedení policie uvedlo, že pokud na demonstracích přistihně nějaké cizince, bude je považovat za špióny a podle toho s nimi nakládat.

Stoupenci Mursího vytvořili velký stanový tábor v káhirské čtvrti Nasr na severovýchodě metropole, kde hodlají setrvat do chvíle, dokud nebude Mursí znovu uveden do úřadu.

Tato možnost se ale v pátek znovu vzdálila, když egyptský prokurátor oficiálně uvalil na Mursího patnáctidenní vazbu. Je obviněn kvůli vraždám a únosům egyptských vojáků.

V textu obvinění je uvedena také konspirace s palestinským hnutím Hamás. Muslimské bratrstvo označilo v reakci obvinění za směšné.

Vražda v Tunisu: 14 kulek v těle

Napětí roste také v zemi, kde takzvané arabské jaro, které vedlo k pádu několika arabských diktátorů, začalo. V Tunisku. Neznámí ozbrojenci ve čtvrtek zastřelili předsedu opoziční strany Lidová fronta před jeho domem. V těle měl čtrnáct kulek.

Levicově orientovaný poslanec parlamentu Brahmí byl známým kritikem islamistů. Dopadl stejně jako další opoziční politik a oponent islamistů Šukrí Bilajd. Toho ozbrojenci projíždějící na motorce zastřelili v únoru také před jeho domem.

Ministr vnitra Lutfí bin Džiddú oznámil, že na oba politiky bylo stříleno ze stejné zbraně. Za pachatele označil někoho z řad radikálních salafistů (muslimských extremistů).

Lidová fronta obvinila z vraždy vládnoucí umírněnou islámskou stranu An-Nahda, která v roce 2011 vyhrála parlamentní volby. Ta obvinění odmítá.

V pátek se v hlavním městě Tunisu shromáždily tisíce lidí, kteří požadují sesazení islamistické vlády. "Pryč s vládou Muslimského bratrstva," skandoval dav sekulárních demonstrantů v narážce na panarabské islamistické hnutí, jímž se Strana obnovy inspiruje.

Do ulic ale také vyšly tisíce islamistů, aby vyjádřily podporu vládě a bránily ji před požadavky odpůrců, aby kvůli vraždě Brahmího odstoupila. "Lidé chtějí opět Stranu obnovy" a "Ne převratu namířenému proti demokracii" provolával dav vládních stoupenců.

Protesty začaly už ve čtvrtek. Policie v Tunisu rozháněla davy slzným plynem. V Gafse na jihu dav zaútočil na kancelář strany An-Nahda.

"Tisíce lidí vyšly do ulic. Blokovali ulice a zapalovali pneumatiky. Jsou velmi rozhořčení," uvedl Mehdí Horčaní z města Sídí Bu Zíd, kde se v prosinci 2010 upálil pouliční stánkový prodejce Muhammad Buazízí, čímž začala vlna arabských revolucí.

Zavražděný Brahmí také pocházel ze Sídí Bu Zíd.

Letiště v Tunisu ve čtvrtek zrušilo z bezpečnostních důvodů všechny páteční odlety a přílety.

 

Právě se děje

Další zprávy