Fotky auta, které přestálo atentát. Patří Krejčířovi

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 7. 2013 6:40
Aktuálně.cz získalo snímky od fotografa, který místo činu vyfotil hned po atentátu
Auto Radovana Krejčíře poté, co na něj byl v Jihoafrické republice spáchán atentát.
Auto Radovana Krejčíře poté, co na něj byl v Jihoafrické republice spáchán atentát. | Foto: Sean Newman

Johannesburg - Deník Aktuálně.cz získal exkluzivní snímky, vyfocené na místě atentátu na Radovana Krejčíře.

Jihoafričan Sean Newman, který náhodně projížděl kolem, je pořídil bezprostředně po útoku. Uprchlý český podnikatel ho jako zázrakem přežil.

Snímky ukazují, že když jihoafrická média a policie hovoří o scéně hodné Jamese Bonda, nepřehánějí.

Když Krejčíř zaparkoval mercedes u své zastavárny zlata a diamantů, z červeného volkswagenu Polo, v němž nikdo neseděl, vypálila dvanáctihlavňová zbraň umístěná za zadní registrační značkou. Krejčíře, který právě telefonoval venku, ale nezasáhla.

Šokovaný byznysmen si prý v první chvíli myslel, že vedle jeho auta vybuchuje zábavní pyrotechnika. Pak si ale všiml, že je pravá strana jeho vozu poseta dírami po kulkách.

Jihoafrická policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu a kvůli způsobu, jakým byl proveden, nabyla podezření, že za celou akcí stojí tvůrce speciálních efektů. Vyšetřování proto míří do filmových kruhů v Kapském městě.

Kdo by si mohl přát jeho smrt, Krejčíř podle svých slov netuší. "Nikdo to neví. Nemám na nikoho podezření, ale i kdybych ho měl, neřeknu vám to," uvedl Radovan Krejčíř v rozhovoru pro Eye Witness News. Právě EWN o atentátu informovaly jako první.

Poslední majitelka Pola, z něhož vyšly výstřely, sice v dubnu nahlásila jeho odcizení, místním novinářům ale řekla, že žádné Polo nikdy neměla.

Vyšetřování je teprve v počátcích, policie provádí balistickou expertízu zbraní i nábojů a konkrétního podezřelého zatím nemá. Český podnikatel má ale strach. "Měl jsem štěstí, budu potřebovat ochranu," konstatoval.

Přirovnání k filmům o agentu 007 se ale Krejčíř nebrání. Do role slavné filmové postavy se ochotně stylizuje. "Celý můj život je jako z Jamese Bonda. Já takhle prostě žiju," poznamenal. Útok byl podle něj dílem profesionálů, kteří "nebyli odtamtud".

 

Právě se děje

Další zprávy