Islamisté zaútočili na školu v Nigérii, 29 mrtvých

ČTK ČTK
6. 7. 2013 17:07
Islámští radikálové zaútočili na školu v severovýchodní Nigérii a zabili 28 žáků a učitele.
Útoky islámských radikálů v Nigérii často přinášejí desítky obětí
Útoky islámských radikálů v Nigérii často přinášejí desítky obětí | Foto: Reuters

Abuja - Islámští radikálové zabili 28 žáků a učitele při útoku na internátní školu v severovýchodní Nigérii. Informovala o tom agentura Reuters. Informace o počtu obětí se ale různí, některé agentury hlásí větší počet mrtvých.

Podle přeživších, kteří utrpěli střelné rány a popáleniny, byli někteří ze studentů upáleni zaživa.

Reuters píše, že útok poskytl další důkaz o to, jak nebezpečné jsou militantní islámské skupiny v této části Afriky - a že mimo jiné znamenají nejen smrtelné nebezpečí pro tamní obyvatelstvo, ale také pro africký export ropy.

Sobotní útok se odehrál před rozedněním ve městě Mamudo ve státě Yobe. Místní tvrdí, že navzdory vyhlášení mimořádného stavu ve třech státech na severovýchodě země a navzdory rozmístění tisícovek vojáků nejsou studenti nijak chráněni.

Stabilitu Nigérie vážně ohrožují islamistické skupiny jako Boko Haram a Ansaru, které jsou napojeny na teroristickou síť Al-Káida. Při povstání, jež Boko Haram zahájila před téměř čtyřmi lety s cílem vytvořit na severu země stát, který se bude řídit přísnou verzí islámského práva šaría, už zemřely tisíce lidí a vypáleny byly desítky škol.

 

Právě se děje

Další zprávy